Ove godine počinje izgradnja vetroparka Čibuk 2 u Kovinu

17. januar 2023 – Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović i ministar energetike i infrastrukture Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail Al-Mazrouei dogovorili su u Abu Dabiju potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti razvoja vodonika, kao novog energenta, i nastavku saradnje u oblasti obnovljivih izvora energije, što podrazumeva i početak izgradnje vetroparka Čibuk 2, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

– Najznačajniji rezultat dosadašnje saradnje Srbije i UAE je vetropark Čibuk 1, koji proizvodi zelenu energiju kojom je moguće snabdevati 113.000 domaćinstava. Tokom godine počinjemo i sa izgradnjom Čibuka 2, snage 150 megavata. Tu se verovatno nećemo zaustaviti jer su kompanije iz UAE zainteresovane i za projekte u oblasti solarne energije, u kojoj imaju veliko iskustvo – rekla je tom prilikom Đedović.

U prvoj fazi izgradnje, koja bi trebalo da započne ove godine i da se završi za godinu dana, biće izgrađene vetroturbine, 21 vetrogenreatotor snage 7 megavata . Plan je da se u drugoj fazi izgradi još toliko, tako da će Čibuk 2 na kraju imati instalisanu snagu nešto veću od 300 MW.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike, ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!