U 136 zemalja sveta sa srpskim pasošem može da se uđe bez viza

10. januara 2023 – Danas je objavljen novi Henley Passport Indeks za 2023. godinu, rang lista pasoša, a kriterijum je u koliko zemalja njihovi vlasnici mogu da idu bez viza. Sa srpskim pasošem se može ići u 136 zemalja sveta bez viza, pa je na 38. mestu po, a najbolji su Japanci – s njihovim pasošem može se bez problema i dodatnih papira u 193 zemlje sveta.

Što se bivših republika tiče, Slovenija zauzima 11. mesto, njeni državljani mogu bez vize u 182 zemlje, a sedam mesta iza slovenačkog pasoša je hrvatski – Hrvati u 174 zemlje mogu da putuju bez vize.

Pasoš Severne Makedonije dovoljan je za ulazak u 125 država bez vize, zbog čega zauzima 44. Mesto, a odmah iza makedonskog, rangiran je crnogorski pasoš  – 124 zemlje.

Na 49. mestu je pasoš Bosne i Hercegovine  – 118 zemalja, dok je albanski pasoš na 51. poziciji, a državljani te zemlje mogu bez vize da putuju u 115 zemalja.

Ukrajina je na 36. mestu jer im u 144 zemlje sveta ne traže vizu, dok je pasoš Ruske Federacije na 49. poziciji – u 118 zemalja mogu bez vize.

Osim Japanaca, visoko su plasirane još dve azijske zemlje na drugom i trećem mestu – Singapur i Južna Koreja. Od Evropljana najbolje su plasirani Nemačka i Španija.

Ako je neko pomislio da sa američkim ili britanskim pasošem može svuda da se ide – baš i nije tako; sa oba se može u 186 zemalja bez dodatnih papira, što je za jednu zemlju bolje od Australijanaca ili Kanađana.

Inače, najgrđi po broju zemalja u koje mogu bez viza su Afganistanci, a ne zaostaju mnogo ni Irak, Sirija, Pakistan i Jemen. Severna Koreje je, recimo, bolje plasirana od njih, mada takođe pri kraju list sa samo 40 zemalja koje dozvoljavaju ulazak njenih državljana z  i provera.

Foto/ilustracija: Henley Passport

Skorašnji članci

error: Content is protected !!