Digitalna biblioteka smederevske Narodne biblioteke

SMEDEREVO, 10. januara 2023 – Na Konkursu za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva u Republici Srbiji u 2022. godini, Ministarstvo kulture i informisanja je Narodnoj biblioteci Smederevo odobrilo sredstva za projekat Smederevska digitalna biblioteka. Digitalna biblioteka je profunkcionisala, a inicijalna baza za sada ima tri kolekcije sa 78 digitalnih objekata: Legat dr Leontija Pavlovića , Stara i retka knjiga i Vila – list za zabavu, književnost i nauku (1865).

Pokretanje Digitalne biblioteke je podrazumevao nabavku servera, instalaciju odgovarajućeg softvera za rad na digitalizaciji i edukaciju stručnog kadra. Radom na realizaciji ovog projekta dobijena je funkcionalna digitalna biblioteka pretraživa u tekstu na platformi ResCarta, čime su stvorene mogućnosti za dugoročan i autonoman rad na kreiranju novih i dopuni postojećih digitalnih kolekcija.

U timu koji je radio na projektu bili su: stručni saradnici za selekciju građe Marina Lazović, Mirjana Radovanović i Dragana Lazić, realizator projekta Milica Marković i konsultant na projektu Andrija Sagić (Biblioteka Milutin Bojić Palilula, Beograd).

Digitalna biblioteka je javno dostupna na veb-adresi www.digitalna.biblioteka-smederevo.org.rs, ali joj se može pristupiti i sa zvaničnog veb-sajta Narodne biblioteke Smederevo www.biblioteka-smederevo.org.rs .

Skorašnji članci

error: Content is protected !!