UPLS: Slučaj Freestyler – Primena pravila „slobodnim stilom“

4. januar 2023 – Povodom slučaja potapanja splava Freestyler u novogodišnjoj noći javnosti se obratilo i Udruženje profesionalnih lađara Srbije. Oni koji radni, neretko i životni vek provode na našim rekama imaju puno pravo da ovaj nemili događaj prokomentarišu.

Nova 2023. godina na našim rekama je počela havarijom, potapanjem plutajućeg objekta Freestyler. Utvrđivanje uzroka havarije je u toku i još uvek nema javno dostupne tačne informacije o stvarnom uzroku potapanja.
Neozbiljno je komentarisati mogući uzrok bez uvida u izveštaj veštaka, ali je u isto vreme smisleno, na osnovu raspoloživih informacija, na primeru ove havarije izvući zaključke o opštem stanju po pitanju bezbednosti plutajućih objekata.

Kako nastaju havarije?
Havarija je uvek posledica ljudskog faktora, neko je uradio nešto što nije trebalo ili nije uradio ono što je trebalo da uradi. Taj neko ili više njih mogu biti posada ili državni službenici koji izrađuju, sprovode ili vrše nadzor nad sprovođenjem pravila.
Freestyler će biti vest još nekoliko dana, a posle će polako još jednom potonuti, ovaj put u zaborav, kao i mnoge havarije i potapanja pre ovog. Ostaće u sećanju vlasniku i posadi koja je zarađivala na njemu, gostima će vremenom izbledeti sećanje na preživljeni šok i ostaće anegdota iz života koju će ponekad prepričavati.

Nadležne službe bi trebalo da ovu havariju shvate kao ozbiljnu opomenu, koja se srećom završila bez ljudskih žrtva. Da postave prava pitanja, dođu do odgovora i primene rešenja kako bi se sprečila neka buduća havarija ovog tipa.
Bitna pitanja su:
Da li je splav bio izgrađen u skladu sa tehničkim pravilima?
Da li je potrebno podizanje nivoa tehničke opremljenosti za splavove sa većim kapacitetom?
Obučenost posade?
Nadzor nad sprovođenjem pravila u toku eksplatacije?
Stanje, sposobnost, kapacitet i situacioni planovi nadležnih službi za traganje i spasavanje?

Na kraju treba pohvaliti posadu za uspešno izvršenu evakuaciju gostiju. Njihova reakcija na situaciju u kojoj su se našli je bitan faktor na krajnji rezultat po pitanju broja žrtava i povređenih. Prisebnost i reagovanje posade su najbitniji prilikom evakuacije velikog broja ljudi, koju nije nimalo lako izvesti u takvim uslovima.

Ostaje da vidimo reakciju nadležnih, od nje zavisi ishod neke buduće havarije. Nažalost, dosadašnje iskustvo nas uči da se pouke neće izvući, nastaviće se sa primenom pravila slobodnim stilom.

Izvor: upls.rs, foto: UPLS

Skorašnji članci

error: Content is protected !!