Nova godina počela enormnim zagađenjem vazduha u Smederevu

4. januar 2023 – Proteklih prazničnih dana nije bilo nešto mnogo saobraćaja, barem ne u uobičajenoj meri, spoljne temperature su bile značajno iznad proseka za ovo doba godine, pa ipak je zagađenje vazduha bilo enormno. Pogled na mapu svedoči da smo bili „najgori od sve dece“ u Evropi, a Smederevo je, od gradova u bližem okruženju, na žalost, opet nosilo šnjur.

Ako ste ovih nekoliko neradnih dana želeli da iskoristite za šetnju moglo je da vam se desi da teško dišete. Da nije problem u vama i eventualno vašem nedostatku kondicije svedoče javno dostupni podaci o zagađenju vazduha proteklih dana. Koncentracije čestica PM2,5 i PM10 uveliko su premašivale dozvoljene vrednosti, ponekad i za dva ili tri puta.

Izvor: Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije

Uz PM10 uvek idu i PM2.5 čestice koje još lakše dospevaju u organizam jer su sitnije i upravo one sa sobom nose teške metale. Zahvaljujući svojoj maloj veličini, čestice manje od 2.5 mikrometara su sposobne da prođu nos i grlo, mogu da prodru duboko u pluća, pa čak mogu da uđu i u krvotok. Istraživanja su pokazala tesnu vezu između izlaganja finim česticama i prevremenih smrti od kardiovaskularnih ili pulmonalnih bolesti. Fine čestice su takođe poznate po sposobnosti da izazovu ili pogoršaju hronična oboljenja, kao što su astma, srčani napadi, bronhitis i ostali respiratorni problemi, navode stručnjaci. Otuda i ona upozorenja na semaforu kvaliteta vazduha u centru Smedereva koja bi mogla da svedu na ono „sedi di si, ne izilazi“.

Preporuka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i jeste da starije i osetljivije osobe ostanu kod kuće u danima kada je povećana koncentracija PM čestica u vazduhu, da ne otvaraju previše često svoje prozore i da eventualno koriste, ukoliko su u mogućnosti, neki vid prečišćivača vazduha u zatvorenom prostoru.

Što bi naš narod rekao „iz’em ti takav život“, ako moramo da gledamo u telefon ili kompjuter kada smemo da izađemo, da zatvaramo prozore na plus 18 u januaru… I da opet moramo da čekamo košavu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!