Janković, Nikolić i Kostić najbolji mladi strelci Srbije u 2022. godini

BEOGRAD, 4. januar 2023 – Streljački savez Srbije objavio je juče rang liste najboljih strelaca u prošloj godini po oružju i kategorijama. Palančanin Veljko Janković najbolji je kadet u gađanju puškom, Smederevci Aleksa Nikolić i Petar Kostić dele prvo mesto među mlađim juniorima pištoljašima, a Aleksa Nikolić je prvi u istoj disciplini i u kategoriji kadeta.

Prema očekivanju, među seniorima, kod pištoljaša prva mesta pripala su Damiru Mikecu i Zorani Arunović.  Damir Mikec je deveti put za redom zaslužio priznanje za najuspešnijeg muškog strelca godine u našoj zemlji. Zorana Arunović se prošle godine takmičila samo vazdušnim pištoljem. Najznačajniji rezultat postigla je na Svetskom prvenstvu u Kairu, na kome je osvojila bronzu i postala prvi sportista koji je Srbiji doneo kvotu za Olimpijske igre u Parizu. Arunovićeva i Mikec su potvrdili da su i dalje jedan od najboljih miks parova pištoljem na planeti. Sezonu su otvorili bronzom na Evropskom prvenstvu, a na svetskim kupovima su „pogodili“ dva zlata (Kairo i Čangvon) i jednu bronzu (Baku), osvojili su i zlatne medalje na Gran priju u Granadi i na Mediteranskim igrama.

Lazar Kovačević je najuspešniji senior puškom, a najviše bodova u kategoriji seniorki puškom skupila je evropska prvakinja Teodora Vukojević.

Najviše poena u rangiranju klubova osvojio je „Čika Mata“ iz Kragujevca i osmu godinu za redom osvojio prvo mesto.

Rang liste će postati zvanične posle 9. januara kada ističe rok za eventualne primedbe.

Dodela priznanja najuspešnijima će biti organizovana najverovatnije početkom februara, s obzirom da tokom januara naši reprezentativci imaju bogat program učešća na međunarodnim takmičenjima.

Prvoplasirani na rang listama pojedinaca po oružju i kategoriji

Puška

Seniori: 1. Lazar Kovačević (Jagodina 92), Seniorke: 1. Teodora Vukojević („Čika Mata“), Juniori: 1. Marko Ivanović („Čika Mata“), Juniorke: 1. Aleksandra Havran (Jedinstvo), Mlađi juniori: 1. Aleksa Rakonjac (Pančevo 1813), Mlađe juniorke: 1. Elena Stevanović (Kolubara), Kadeti: 1. Veljko Janković (Jasenica/Partizan), Kadetkinje: 1.Iva Rakonjac (Pančevo 1813), Pioniri: 1. Borivoj Spasić (Mladost), Pionirke: prvo mesto dele Angelina Mladenović  i Marija Nešić (obe Topličanin 1887).

Pištolj

Seniori: 1. Damir Mikec (Policajac), Seniorke: 1. Zorana Arunović (Olimpik 011), Juniori: 1. Luka Milošević (Akademac), Juniorke: 1. Jovana Todorović (Novi Beograd-Ušće), Mlađi juniori: prvo mesto dele Petar Kostić i Aleksa Nikolić (obojica Smederevo), Mlađe juniorke: 1. Eleonora Radulović („Dragan Jevtić Škepo“) , Kadeti: 1. Aleksa Nikolić (Smederevo), Kadetkinje:1.Olga Stojanović („Aleksa Dejović“), Pioniri: 1. Veljko Mitrović („Aleksa Dejović“), Pionirke: 1.Olga Stojanović („Aleksa Dejović“).

Najbolji klubovi Srbije u 2022: 1. „Čika Mata“, Kragujevac, 2. Policajac, Beograd, 3. Olimpik 011, Beograd, 4. Novi Sad 1790, 5. Akademac, Beograd…. (rangiran je 31 klub, na osnovu rezultata na domaćim i međunaronim takmičenjima)

Foto/ilustracija: Streljačka družina Smederevo

Skorašnji članci

error: Content is protected !!