Privatizovano Vodoprivredno društvo Smederevo – godinu i po kasnije

SMEDEREVO, 2. januar 2023 – Prošlo je više od godinu i po dana od kako je država sprovela privatizaciju firme Vodoprivredno privredno društvo Smederevo, društvo sa ograničenom odgovornošću, skraćeno VPD Smederevo doo.

Smederevska vodoprivreda se od svog osnivanja 1927. godine, kada je osnovana vodna zadruga Smederevo, bavi delatnošću od javnog interesa; odbranom od poplava, zaštitom od štetnog dejstva voda, aktivnostima i uslugama, kao i radovima iz svih oblasti građevinarstva. Smederevska vodna zajednica, kako je Smederevci i dalјe zovu, oduvek je i bila građevinska firma sa akcentom na hidrograđevinski sektor.

Prema Operativnom planu za odbranu od poplava preduzeće gazduje na 100 kilometara nasipa, 165 kilometara kanalske mreže, 5 crpnih stanica, 4 retenzije i jednom akumulacijom. Delokrug rada u sistemu odbrane od poplava obuhvata slivove reka Dunav, Velike Morave, Jezave i Ralјe sa pratećim hidromelioracionim sistemima,  po potrebi vodotokove drugog reda na lokalnom nivou.

Od dana privatizacije, 16. marta 2021. godine, do danas u ovom preduzeću izvršene su velike organizacione i administrativne promene.

Po prelasku u privatno vlasništvo izvršena je analiza prethodnog poslovanja, organizacione strukture i optimizacija troškova. Doneseni su novi akti i pravilnici u skladu sa važećim zakonima i dinamičnim tržištem građevinske delatnosti, pa je tako usvojen novi Kolektivni ugovor, Akt o proceni rizika, licenciran kadar za bezbednosti i zdravlјu na radu, izrađen Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta i drugo.

Kako bi se stvorili uslovi za stabilno poslovanje učvršćena je saradnja sa javnim preduzećima, investitorima, iz oblasti vodoprivrede JVP Srbijavode i JP EPS. Obnovljena je saradnja sa jedinicom lokalne samouprave i Sektorom za vanredne situacije pri MUP-u s obzirom na specifičnu delatnost i delokrug rada.

Osim radova na redovnom održavanju zaštitnih vodnih objekata u delu Podunavlјa, VPD „Smederevo“ doo je tokom 2022. godine bilo angažovano na izgradnji autoputa Surčin – Novi Beograd i brze pruge Beograd – Nova Pazova. JP EPS, Ogranak Kostolac, poverio im je čišćenje jezera i dovodnog kanala rashladne vode za TE Kostolac B, a za JVP Srbijavode izvršena je sanacija desnoobalnog nasipa reke Dunav u dužini od 2.2 kilometra u Smederevu.

Iako je 2022. bila izuzetno turbulentna i nepredvidiva godina za celu privredu Srbije, ono na šta su u VPD Smederevo doo najviše ponosni je činjenica da je broj zaposlenih povećan i da su u prethodnih godinu i po dana uložena velika sredstva u nabavku nove i obnovu postojeće mehanizacije kao i adaptaciju mašinske radionice i magacin hale.

Objekat pre i posle privatizacije
Radionica pre i posle privatizacije
Hala pre i posle privatizacije

Nabavlјena su četiri nova kamiona kipera, rovokopač, dva velika bagera guseničara i četiri traktora, a kompletno su rekonstruisani objekti u mašinskom parku.

Danas Smederevska vodoprivreda raspolaže sa više od 30 jedinica građevinske i polјo mehanizacije, redovno izmiruje sve obaveze prema državi i zaposlenima, poslovni uspeh je pozitivan i prethodne i ove godine.

Sa više od 50 radnika, među kojima je i visokoobrazovani kadar iz oblasti građevinarstva, vodoprivrede, mašinstva, šumarstva, kao i licencirani rukovaoci mehanizacijom i opremom, preduzeće ima potencijal da u budućnosti bude deo velikih, infrastrukturnih, kapitalnih projekata.

U velikom broju neuspelih privatizacija, kojima smo bili svedoci prethodnih godina, eto i jednog uspešnog – Vodoprivrede Smederevo.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!