Dodela podsticaja po javnim pozivima u toku godine kada su i prijave

29. decembar 2022 – Ministarstvo polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će od naredne godine uvesti prijavlјivanje za podsticaje po osnovu javnih poziva, a cilј je skraćivanja postupka obrade zahteva i brže isplate sredstava.

Izmenama u načinu podnošenja zahteva, kako se navodi u saopštenju Uprave, stvoriće se uslovi da se svi predmeti koji se prime u toku godine u istoj godini i isplate.

Umesto neposrednog podnošenja zahteva i prijava za ostvarivanje prava na podsticaje u rokovima propisanim pravilnikom, propisuje se podnošenje zahteva, odnosno prijava po javnim pozivima.

Ovakav način podnošenja zahteva ne donosi suštinske izmene u dobijanju i korišćenju subvencija za same polјoprivredne proizvođače, već unapređuje i ubrzava administrativni proces prijema i obrade zahteva radi maksimalne efikasnosti u isplati sredstava.

Podnošenje zahteva, odnosno prijava po javnim pozivima koje raspisuje Ministarstvo polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja, biće primenjivano pre svega zbog usklađivanja sa postojećim merama podsticaja iz okvira nacionalnog i međunarodnih programa podsticaja, kojima je već propisano raspisivanje javnih poziva i konkursa.

Time se propisuje postupak ostvarivanja prava koji je jedinstven i jednako uređen za sve vrste nacionalnih i međunarodnih podsticaja, ostvaruje jednakost korisnika podsticaja bez obzira na pojedine vrste podsticaja, te dostižu evropski i međunarodni standardi prilikom uređivanja načina ostvarivanja prava na podsticaje.

Propisivanjem načina ostvarivanja prava na podsticaje putem javnih poziva za podnošenje zahteva, odnosno konkursa za podnošenje prijava, u skladu sa prilivima budžetskih sredstava u toku godine, kao i u skladu sa potrebama efikasnog upravlјanja merama polјoprivredne politike i tržišta polјoprivrednih proizvoda tokom agrarne godine, realno se očekuje skraćivanje i ekonomičnije sprovođenje postupka za ostvarivanje prava na podsticaje, od podnošenja zahteva do donošenja rešenja povodom zahteva, te blagovremena isplata utvrđenih podsticajnih sredstava.

Planirano je da se u 2023. godini definišu i novi kriterijumi za svaki podsticaj u okviru nacionalnih mera, kako bi sredstva dobili polјoprivredni proizvođači kojima su ona najpotrebnija, a takođe se i na pravi način pomoglo određenim kategorijama proizvođača, kao što su žene i mladi.

Ministarstvo nadležno za poslove polјoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja može raspisati jedan ili više javnih poziva za kalendarsku godinu, za jednu ili više vrsta podsticaja.

Polјoprivredni proizvođači će blagovremeno biti obavešteni o predstojećim javnim pozivima, kako bi pripremili svu potrebnu dokumentaciju. Informacije će biti objavlјivane na zvaničnoj internet stranici Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i zvaničnoj internet stranici Uprave za agrarna plaćanja.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!