Poziv za davanje inicijative za dodelu priznanja Svetosavskih svečanosti

SMEDEREVO, 28. decembar 2022 – Organizacioni odbor 34. Smederevskih svetosavskih svečanosti uputio je danas poziv za davanje inicijative za dodelu priznanja i nagrada Svetosavskih svečanosti, koje biti održane u januaru 2023. godine.

U okviru Svetosavskih svečanosti brojnim duhovnim i kulturno-umetničkim priredbama i sadržajima, prisećamo se vremena i dela Svetog Save, jedne od najistaknutijih ličnosti srpske istorije i kulture, navodi se u pozivu i dodaje da će, kao i svake godine, povodom Svečanosti istaknutim pojedincima i pravnim licima biti dodelјena priznanja i nagrade grada Smedereva za izuzetne rezultate ostvarene u određenim oblastima rada i stvaralaštva. Odlukom o priznanjima, nagradama i povelјama grada Smedereva, utvrđeno je da se povodom Svetosavskih svečanosti dodelјuje Svetosavska povelјa i Svetosavska nagrada za stvaralaštvo mladih.

„Svetosavska povelјa“ se dodelјuje fizičkim i pravnim licima za izuzetne rezultate ostvarene u dužem vremenskom periodu u oblasti prosvete, nauke, kulture i zdravstva.

„Svetosavska nagrada za stvaralaštvo mladih“ dodelјuje se za najuspešnije rezultate i ostvarenja učenika i studenata, koji imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva učenicima osnovnih i srednjih škola, koji imaju prosečnu ocenu 5.0, koji su u toku školovanja u osnovnoj i srednjoj školi osvojili najmanje  jedno od prva tri mesta na republičkom ili međunarodnom takmičenju u pojedinačnoj konkurenciji iz opšteobrazovnih ili stručnih predmeta i područja rada, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja , odgovarajućih stručnih društava prosvetnih radnika ili zajednica srednjih stručnih i umetničkih škola, kao i studentima fakulteta i akademija, koji su osnovne studije završili u roku sa najnižom prosečnom ocenom 9,60. Nagrada se dodelјuje za rezultate u prethodnoj školskoj godini.

Inicijativu za dodelu priznanja i nagrada mogu dati preduzeća, ustanove, mesne zajednice, društvene organizacije, udruženja građana, organi jedinice lokalne samouprave.

Pravo inicijative za dodelu priznanja i nagrada imaju i pojedinci i grupe građana sa područja grada Smedereva.

Inicijative za dodelu Svetosavske  povelјe i Nagrade za stvaralaštvo mladih, obrazložene podacima o rezultatima rada pojedinaca, odnosno pravnog lica koji se predlaže, dostavite Gradu Smederevu -Odboru za organizovanje Svetosavskih svečanosti (Omladinska 1) najkasnije do 19. januara 2023. godine.

Priznanja i nagrade biće svečano uručena na Svetosavskoj akademiji 26. januara 2023. godine, navodi Organizacioni odbor u danas objavljenom pozivu.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!