Site icon podunavlje.info

Nova godina nove i cene – Od 1. januara poskupljuju i cigarete

28. decembar 2022 – Od usvajanja akciznog kalendara pre dve godine, cigarete u Srbiji poskupljuju dva puta godišnje, a sad je došao i taj čas. U proseku će cene biti veće za 10 dinara, a koliko će koje poskupeti pušači će moći da se uvere posle 1. januara kada ih na trafikama budu pazarili.

Prvo ovogodišnje poskupljenje, podsetimo, bilo jetakođe u januaru, a drugo u julu. Podizanje cena cigareta predviđeno je da traje sve do 2025. godine.

Na cenu cigareta se zaračunava i proporcionana akciza od 33 odsto, a taj procenat bi trebalo da ostane i narednih godina nepromenjen. Na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih državnih nameta, proizvođači će povećati cenu, zbog čega će najjeftinije zadovoljstvo pušače koštati 310, a oni koji vole kvalitetnije cigarete moraće da izdvoje oko 600 dinara.

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na hiljadu komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

Uzgred, sve cigarete koje se stavljaju na tržište Republike Srbije posle 1. januara 2023. godine moraće da budu proizvedene sa samogasivim papirom, a one koje ne ispunjavaju zahteve novih standarda moći će da se nađu u maloprodaji isključivo do isteka zaliha, ako su nabavljene pre tog datuma, što će prodavci morati da dokažu tržišnoj inspekciji.

Exit mobile version