Hoće li se i semenkari na utakmicama naći na udaru poreskih zakona

27. decembar 2022 – Prodavci na pijacama su se za sada izvukli od uvođenja fiskalnih kasa. Zato su se neki dugi našli na udaru zakona, ovoga puta ne o fiskalizaciji nego najnovijim izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Tako će poreski inspektori ubuduće moći da, ukoliko procene da je ugrožena naplata poreza, usmeno izreknu meru privremene zabrane delatnosti na vašarima, festivalima, izložbama i drugim manifestacijama u okviru kulturnih, muzičkih, sportskih i drugih društvenih aktivnosti.

Ovim izmenama uvedena je, dakle, mogućnost usmenog izricanja mere privremene zabrane obavlјanja delatnosti i to za period trajanja manifestacije na kojoj je nepravilnost uočena.

Usmeno rešenje inspektor će, navodi se u ovom dokumentu, konstatovati u zapisniku o izvršenoj kontroli i sprovesti odmah, a u roku od tri dana od izricanja mere biće doneto rešenje u pisanom obliku.

U pismu Žan-Batistu le Roju 1789. godine Bendžamin Frenklin je napisao rečenicu za sva vremena: „Naš novi Ustav je donet i deluje da će ostati tu za stalno, ali ni za šta na ovom svetu ne možemo reći da je sigurno, osim poreza i smrti.“

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!