Cisterne opasnog tereta – Smederevci sa zebnjom gledaju u Pirot

27. decembar 2022 – Nesreća sa cisternama koje su prevozile amonijak kod Pirota nije ravnodušnim ostavila ni mnoge Smederevce. Jer, ovde već decenijama kroz centar grada prolaze slične cisterne. Činjenica je – ne sa amonijakom, ali nije ni da su sa na drugi način mnogo manje opasnim tovarom – tečnim naftnim gasom.

Uobičajeni naziv i za jedno i za drugo, koji se koristi i u zakonskom i podzakonskim aktima, glasi „transport opasne robe“. I nije takav naziv bez razloga. Svaki incident, a kamoli iskliznuće i prevrtanje vagona sa ovakvim tovarom, može da ima nesagledive posledice.

Dоminаntаn put unоšеnjа аmоniјака u оrgаnizаm је inhаlаciоni, putеm plućа, a stеpеn pоvrеdа izаzvаnih izlаgаnjеm аmоniјакu zаvisi оd trајаnjа izlаgаnjа i njеgоvih коncеntrаciја, navodi Institut Batut. Vеćа izlоžеnоst mоžе da izаzove plućni еdеm, urgеntnо кliničко stаnjе, које mоžе biti оdlоžеnо i nекоliко sаti. Duže izlаgаnjе, kao što smo videli, može da prouzrokuje i smrt.

TNG je po svojoj prirodi nije štetan za zdravlje na taj način, ali spada, u toj zakonskoj nomenklaturi, u potencijalno eksplozivne materije. Baš iz tog razloga, TNG-u se dodaju supstance prepoznatljivog mirisa tako da se veoma male koncentracije gasa u vazduhu mogu namirisati.

Maksimalno dozvoljena koncentracija u radnoj okolini iznosi 1800 mg/m³ do 1900 mg/m³. Eksplozija može da nastane ukoliko se stvori koncentracija od 5 do 15 odsto gasa u smesi sa vazduhom – uz još jedan uslov; postojanja otvorenog plamena, kao inicijatora paljenja. Temperatura inicijatora paljenja treba da bude između 595 i 645 °C. Ako vam to deluje kao neka visoka vrednost, da kažemo da žar cigarete dostiže 650˚C, zavisno od vrste, kvaliteta, mekoće cigarete, kao i brzine strujanja vazduha, objašnjavaju stručnjaci.

Proteklih godina, s obzirom na stanje koloseka kojim se prevoze cisterne sa TNG-om u Smederevu, bilo je slučajeva iskliznuća vagona sa šina. Srećom, nije došlo do prevrtanja, pa tako ni do oštećenja cisterni.  Ono, bilo je curenja, u leto 2019, na koloseku kod Tvrđave, ali je tada od nadležnih stiglo umirujuće objašnjenje da to “nije ništa neuobičajeno, ni opasno“. Bog samo, po do sada viđenom i doživljenom, Smederevo čuva. Kako stvari stoje, on je najviša ali izgleda i jedina instanca, kada je transport opasnih materija kroz centar grada u pitanju, u koju Smederevci mogu da se pouzdaju…

Foto: Pokret Tvrđava

Skorašnji članci

error: Content is protected !!