Šta znači grmljavina usred decembra – mračna narodna verovanja

17. decembar 2022 –  Sinoć je mnoge iznenadilo ono što se dešavao na nebu nad ovim krajevima; u nekoliko navrata se zabelelo od munja, prolomila se grmljavina. Što se meteorologa tiče, pojava nije neuobičajena, mada relativno retka, javlja se svakih 10-15 godina, ali narod, kao i obično, kada su takva „nebeska događanja“ u pitanju, ima svoje tumačenje.

Prema drevnom narodnom verovanju, kada zimi grmi to znači da Sveti Ilija vozi po nebu kola i da strelama gađa đavola. Prema pričama koje su se prenosile s kolena na koleno, svim mračnim događajima u našoj istoriji prethodila je grmljavina usred zime.

Tako je, navodno, zagrmelo na zimu pre Prvog srpskog ustanka, uoči Drugog svetskog rata, ali i pred bombardovanje NATO-a 1999. godine. Grmelo je u zimu 1995. godine, kada je tog leta bila hrvatska akcija “Oluja” i pogrom srpskog naroda koji je bio proteran iz Hrvatske.

Meteorolozi ipak imaju znatno racionalnije objašnjenje. zašto se to događa, osim zahlađenja ne najavljuju ništa apokaliptično. Naime, temperature vazduha su tokom proteklog dana bile izuzetno visoke, pa je u „za to zaduženim“ slojevima atmosfere bilo dovoljno toplog vazduha da omogući nebeski ugođaj tipičan za neka druga godišnja doba.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!