Kazne za podnosioce izveštaja koje urade nelicencirane računovođe

17. decembar 2022 – Poslovne knjige od početka naredne godine moći će da vode samo agencije u kojima je makar jedan licencirani računovođa. To je predviđeno izmenama Zakona o računovodstvu koje stupaju na snagu za dve nedelje. Prema podacima Saveza računovođa i revizora, njihov sertifikat trenutno ima 34.283 kolega, ali podaci Agencije za privredne registre su nešto drugačiji. U ovom trenutku je, po podacima u APR, registrovano tek 2.687 pružalaca računovodstvenih usluga. Ovo praktično znači da može da se desi da izvestan broj finansijskih izveštaja za 2022. godinu ne budu prihvaćeni i objavljeni od strane APR-a, što će mnoge korisnike usluga računovodstvenih agencija dovesti u situaciju da plate kaznu.

Zakonski zastupnici preuzimaju kompletnu odgovornost za finansijske izveštaje ako računovođa nije upisan u registar APR jer ne može da dostavi potpun finansijski izveštaj. A kazne nisu male. Ukoliko obveznik poveri vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja pravnom licu i preduzetniku koji nije upisan u Registar, čl. 57-58. Zakona, propisane su novčane kazne  od 100.000 do 3.000.000 dinara za privredni prestup za pravno lice, od 20.000 do 150.000 je kazna za privredni prestup za odgovorno lice u pravnom licu i od 100.000 do 500.000 dinara kazna za prekršaj za preduzetnika.

Zbog toga su molbu za hitnu izmenu Zakona o računovodstvu  polovinom decembra, na adresu  profesionalna i poslovna udruženja: Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije, Računovodstvena komora Srbije, Unija poslodavaca Rume, Opšte udruženje preduzetnika Ruma, Opšte udruženje preduzetnika Kikinda i Opšte udruženje preduzetnika Bačka Palanka.

Oni traže da se pomeri rok u članu 61 zakona, za usklađivanje računovođa do početka 2025. godine, kao krajnji rok za upis u Registar pružalaca računovodstvenih usluga u APR-u.

Ako se ne izmeni Zakon o računovodstvu posledica može biti povećanje sivog tržišta, ocenjuju u Računovodstvenoj komori Srbije.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!