Pritvor zbog proganjanja, religijske mržnje i ugrožavanja života

SMEDEREVO, 16. decembar 2022 – Na predlog Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu, osumnjičenom V. C. (46) određen je pritvor. Na teret mu se stavlјa krivično delo proganjanje učinjeno iz mržnje, za koje je zaprećena novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine, a koje je izvršio na taj način što je oštećenoj J. P. koja je jevrejskog porekla, protivno njenoj volјi i u nastojanju da sa njom uspostavi kontakt, uputio više od 30 uvredlјivih i uznemirujućih poruka sa očiglednom religijskom konotacijom, čime je ugrozio lični život oštećene.

Krivični zakonik propisuje da će se okolnost da je krivično delo učinjeno iz mržnje zbog pripadnosti rasi i veroispovesti, nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta drugog lica, od strane suda ceniti kao otežavajuća okolnost, navodi se u saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu.

Pritvor mu je određen zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo ili dovršiti pokušano krivično delo ili učiniti krivično delo kojim preti.

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!