Bez ledolomca na Dunavu ove zime, obustavljen postupak nabavke

15. decembar 2022 – Republička direkcije za vode objavila je danas da obustavlja postupak za nabavku usluga broda opremljenog za razbijanje leda za potrebe odbrane od leda na Dunavu nizvodno od sektora od zajedničkog interesa i u zoni ušća Tise i Save u Dunav u zimskoj sezoni 2022/2023. godine. Razlog: do isteka predviđenog roka nije stigla nijedna ponuda.

Tender za nabavku usluga broda opremljenog za razbijanje leda, podsetimo, bio je raspisan početkom novembra, a procenjena vrednost posla bila je 25 miliona dinara.

Srbija je do pre izvesnog vremena, ne tako davno, imala pravu malu flotu ledolomaca, ali su brodovi „Vučevo“ i „Čakor“ doživeli da se, bukvalno, raspadaju zbog nebrige. Nekada ponos države i čuvari Srbije od leda, uništeni i napušteni, ovi ledolomci trunuli su na novosadskom keju ispred nekadašnje zgrade bivšeg vojvođanskog giganta u hidro transportu nakon prodaje firmi Dunav Grupi Agregati, a onda su uklonjeni i ne zna se šta je dalje bilo s njima. Ledolomac „Greben“ je decenijama bio spas za oslobađanje Dunava od leda, ali se više ni on ne pominje.

U međuvremenu, iznajmljivani su za tu namenu, razbijanje leda na Dunavu, brodovi iz Mađarske, koji su, gle čuda, istog tipa i godišta kao ovi naši, ali su, naravno, bili održavani i čuvani.

Foto/ilustracija: N. Pavlović za podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!