Smederevo: Jedan dan bez košave – odmah raste zagađenje vazduha

SMEDEREVO, 13. decembar 2022 – Prema dostupnim zvaničnim podacima od danas u podne, Smederevo i Radinac se opet nalaze u vrhu neslavne liste srpskih gradova po zagađenosti vazduha. Koncentracije čestica PM2.5 višestruko premašuju dozvoljene vrednosti.

U 10 sati koncentracija PM2,5 čestica u centru Smedereva bila je 140 mikrograma po metru kubnom, a još je gora situacijia na mernom mestu u Partizanskoj ulici, gde je juče predveče bilo preko 280! Na ovom nivou zagađenosti, upozoravaju stručnjaci, svaki boravak na otvorenom u dužem vremenskom periodu može loše da utiče na zdravlje.

Uz to, pošto su vrlo male i lagane, ove čestice imaju tendenciju da ostaju duže u vazduhu nego one teže PM10. Zahvaljujući svojoj veličini, te čestice, manje od 2.5 mikrometara, sposobne su da prođu nos i grlo i mogu da prodru duboko u pluća, pa čak mogu da uđu i u krvotok.

Istraživanja su pokazala tesnu vezu između izlaganja ovim česticama i prevremenoj smrti od kardiovaskularnih ili pulmonalnih bolesti. One mogu da izazovu ili pogoršaju hronična oboljenja kao što su astma, srčani napad, bronhitis i ostale respiratorne probleme.

Istraživanje objavljeno u Journal of the American Medical Association navodi da dugotrajno izlaganje prema PM2.5 može dovesti do taloženja plakova u arterijama, izazivajući vaskularno zapaljenje i smanjenju elastičnosti arterija, što potencijalno može dovesti do srčanog udara ili šloga. Naučnici koji su sproveli istraživanje su procenili da za svakih 10 mikrograma po metru kubnom (μg/m3) povećanja finih čestica u vazduhu, postoji do 8% povećanja smrtnosti izazvanih kardiopulmonalnim oboljenjem ili rakom pluća.

Povezanost između izloženosti trudnica ovim finim česticama i urođenim manama je takođe dokazana u nekoliko izveštaja. Deca, starije osobe i oni koji pate od plućnih i/ili srčanih oboljenja su posebno ranjivi na nepovoljne efekte tih čestica u vazduhu i nalaže se preduzimanje specijalnih mera kada nivoi PM2.5 pređu zdrave granice. Možda na nekom drugom mestu. Ovde nema ko ni da vas obavesti da je zagađenje vazduha prešlo opasne granice, kamoli da po tom pitanju nešto preduzme.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!