NBS: Juče stigle dve dobre i jedna loša vest za one koji imaju kredite

9. decembar 2022 – Kao u onom vicu kad Fata dođe kući i saopšti Muji kako ima dobru i lošu vest, ovaj traži da prvo čuje dobru, a ona kaže: „Erbeg na golfu odlično radi“, e slično je sa onim što je juče saopšteno iz Narodne banke Srbije.

NBS je juče usvojila dve odluke, kako se kaže, o merama u cilju olakšavanja pristupa finansiranju fizičkim licima, odnosno o obezbeđivanju olakšica za građane koji imaju poteškoće u servisiranju kreditnih obaveza i odobrila bankama da omoguće restruktuiranje potraživanja.

Šta to praktično znači? Građani, kako objašnjavaju iz NBS, koji zbog porasta kamatnih stopa strahuju da neće moći redovno da izmiruju rate, imaće mogućnost da od banaka traže produžetak roka otplate, a banke će, kroz restrukturiranje kredita, moći da im odobre novi rok otplate koji će za keš i potrošačke kredite morati da bude kraći od devet godina, a za auto-kredite kraći od 11 godina. U pitanju je rok koji je tri godine duži od maksimalno dozvoljenog zakonskog rešenja. Kada je reč o stambenim kreditima, dužnicima će biti omogućeno da rok otplate produže za pet godina, što je postojeća mera čije se važenje produžava i tokom sledeće godine.

E, sad loša vest. Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto, na nivo od pet procenata, saopštili su iz NBS. Ovo je već deveti uzastopni mesec u kojem raste referentna kamatna stopa. Posledice toga će najviše osetiti oni koji u bankama imaju dinarska zaduženja sa promenljivim kamatnim stopama.

Povećanje referentne kamatne stope direktno se odražava i na povećanje stope zatezne kamate, pa je tako stopa zatezne kamate od danas, 9. decembra 2022. godine, povećana na 13 posto.

Dakle, kada su bankari u pitanju, nijedno dobro (u redu – dva dobra) bez nekog zla.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!