Produžen rok za fiskalizaciju na pijacama do kraja iduće godine

8. decembar 2022 – Pijačni prodavci neće morati da imaju fiskalne kase do kraja 2023. godine. Dogovor o izuzimanju iz fiskalizacije je rezultat jučerašnjeg sastanka predstavnika Ministarstva finansija i Udruženja pijačnih prodavaca „Opstanak“.

Ministarstvo finansija će, kako se navodi, inicirati izmenu Uredbe o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog uređaja.

Prodavci na pijacama tvrde da se beleži drastičan pad prometa, da se smanjuje broj zakupaca, što mogu da potvrde i u javnim komunalnim preduzećima koja upravljaju pijacama u gradovima. Uz to, kako kažu, nameti su sve veći, a sve je veći i prosek godina ljudi koji se bave pijačnom prodajom. Cela  ta grana pijačne trgovine, tvrde oni, postaje neinteresantna i nekonkurentna u tržišnoj utakmici koja se vodi u neravnopravnom nadmetanju sa hipermarketima i trgovinskim lancima.

Tokom marta i aprila ove godine, podsetimo, pijačni prodavci nekoliko puta su protestovali i predali 15.000 potpisa, tražeći da budu izuzeti iz sistema uvođenja fiskalnih kasa, kako je prvobitno bilo predviđeno novim zakonom o fiskalizaciji koji je na snagu stupio 1. maja ove godine.

Foto/ilustracija: podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!