Site icon podunavlje.info

PKS: Objavljen katalog socijalnih preduzeća i njihovih proizvoda

6. decembar 2022 – Privredna komora Srbije je danas, u okviru kampanje podrške socijalnom preduzetništvu, objavila katalog socijalnih preduzeća i njihovih proizvoda, a među devet odabranih je i New Pen iz Smederevske Palanke, koji proizvodi grafitne olovke i bojice umesto od drveta od recikliranog novinskog papira. Cilj objavljivanja kataloga je promocija ovog vida preduzetništva koje je usmereno na zapošljavanje i ekonomsko osnaživanje marginalizovanih grupa poručuju iz Privredne komore Srbije.

U katalogu predstavljena preduzeća iz različitih grana privrede pa se tako među predstavljenim proizvodima mogu naći rakija, džem, proizvodi od tekstila- torbe, odeća i igračke, a saradnju je moguće ostvariti i kroz podršku izdavanju časopisu „ Lice ulice“.

U Srbiji trenutno posluje oko 500 socijalnih preduzeća, a prioritet je da se taj broj poveća, što  omogućava i novousvojeni pravni okvir. Zakon o socijalnom preduzetništvu u Srbiji koji je usvojen početkom godine omogućava da socijalna preduzeća dobiju podršku bez obzira da li su registrovani kao preduzetnici, privredno društvo ili predstavnici civilnog sektora koji imaju registrovanu ekonomsku delatnost.

Exit mobile version