Site icon podunavlje.info

eUput, smanjenje lista čekanja i novi lekovi – prioriteti razvoja zdravstva

5. decembar 2022. – Osim uvođenja jedinstvenog elektronskog zdravstvenog kartona, naredni korak u digitalizaciji zdravstvenog sistema je povezivanje svih ustanova i lekara specijalista, kroz elektronski uput i elektronski medicinski dosije i olakšavanje pristupa pacijenata lekarima specijalistima, čulo se na današnjoj  konstitutivnoj sednici NALED-ovog Saveza za zdravstvo.

Uspostavljanje elektronskog dosijea biće jedan od ključnih reformskih prioriteta Saveza za zdravstvo, koji će pružiti podršku Ministarstvu zdravlja i resornim institucijama u ovom poslu, saopšteno je na konstitutivnoj sednici ovog radnog tela. Ideja kod uvođenja dosijea je da pristup ovoj evidenciji dobiju i lekari u privatnim ustanovama, u cilju efikasnijeg lečenja.

U fokusu saveza u naredne dve godine biće i rad na smanjenju lista čekanja i povećanju broja usluga koje će građani moći da obave u privatnom zdravstvu o trošku RFZO, kao što je sada slučaj sa dijalizom, vantelesnom oplodnjom, hiperbaričnom komorom i kataraktom. Treći prioritet je dalja digitalizacija procedura, pre svega u vezi kliničkih studija i dobijanja dozvola za lek, kako bi nove, moderne i efikasnije terapije bile dostupne našim građanima.

Gost sednice bila je ministarka zdravlja Danica Grujičić, koja je istakla da prepoznaje mnoge dodirne tačke u misiji NALED-a kako razne oblasti društvenog života, pa i zdravstva, učiniti boljim.

– Srbiji i njenom zdravstvu je potrebna digitalizacija kako bi lekari svu svoju energiju mogli da posvete lečenju pacijenata, a ne da dragoceno vreme troše na administrativne poslove. Sve  velike ideje se na kraju svode na razvoj one sredine gde građani najviše ostvaruju svoje životne potrebe, a to je lokalna zajednica. Projekat Ministarstva zdravlja o porodičnom lekaru je u stvari ideja da kroz veću podršku porodičnim lekarima – a to su lekari u najlokalnijoj zajednici – ostvarimo primarnu zdravstvenu zaštitu koja preventivnim delovanjem ostvaruje veći stepen zdravstvene zaštite celog naroda – rekla je Grujičić.

Marko Jovanović, direktor sektora za IT u RFZO naglasio je da je ta institucija uvela SAP informacioni sistem i time uspostavila uvid u robno-materijalno stanje zdravstvenih ustanova, a sve u cilju optimizacije utroška i stvaranja velikih finansijskih ušteda.

Savez će ministarstvu u narednih mesec dana predstaviti analizu i preporuke za unapređenje procedure stavljanja leka na tržište koja umesto devet meseci traje dve do tri godine što građanima otežava pristup lekovima. Akcenat će biti stavljen i na pojednostavljenje kliničkih ispitivanja lekova na ljudima jer je ova procedura, koja puno znači teškim bolesnicima da dođu do inovativnog leka kojeg još neko vreme neće biti na tržištu, a koristi i lekarima da se upoznaju s novim metodama lečenja. Ova procedura u Srbiji traje i do tri puta duže nego u drugim zemljama i odvraća kompanije da ulažu u ispitivanja u našoj zemlji.

Exit mobile version