Saopštenje povodom izglasavanja rebalansa gradskog budžeta

SMEDEREVO, 2. decembar 2022 – Gradske organizacije Zdrave Srbije, Grupe građana Akcija za Smederevo, Narodne stranke i Demokratske stranke izdale su saopštenje za javnost povodom izglasavanja odluke o izmenama budžeta grada Smedereva za 2022. godinu.

Usvajanje ove odluke je još jedan u nizu pokušaja legalizacije pljačke narodnih para iz gradske kase Smedereva. I izvršioci i nalogodavci ove nečasne rabote, misle da su se zaklonili iza (kolektivne) odluke skupštine, bahato zaboravlјajući da iza sebe ipak ostavlјaju prlјave tragove zloupotrebe položaja, štetnih ugovora, korupcije, trgovine uticajem, navodi se na početku saopštenja.

„Sportski klubovi“ (čast retkim izuzecima) dobili su u 2022. više novca za svoje „aktivnosti“, nego što je uloženo u sva sela u Smederevu za izgradnju puteva, vodovoda i za polјoprivredu. Ko je, čak i među onima koji su glasali za partije koje čine vlast, glasao za ovakvu raspodelu našeg novca, pitaju se potpisnici. Da li je bilo ko ih Mihajlovca glasao da u fudbalski klub svake godine ode više novca nego za sve ostale potrebe sela? Da li je bilo ko iz Lugavčine i ostalih sela glasao da novac umesto za nastavak izgradnje i dovršetak „moravskog“ vodovoda ode privatnoj firmi za presipanje smeća „iz šuplјeg u prazno“? Da li je iko glasao da ogroman novac iz budžeta volšebno nestaje, a da godinama nema ni jednog kapitalnog projekta u gradu?

„Čišćenje divlјih deponija“ po moravskim selima, (koje ne obavlјa naše javno preduzeće nego „strateški partner“) „očistiće“ budžet grada za preko 200 miliona dinara. Smeće koje se odnosi sa smetlišta po selima velikim delom ponovo završava na teritoriji grada Smedereva – na smetlištu u Godominu, koje se za poslednjih 10 godina približilo na par stotina metara od centra grada. Da li je ovo strategija upravlјanja komunalnim otpadom koji nam nude SPS i SNS ili je ipak samo strategija ispumpavanja našeg novca u partijske džepove, još jedno je od pitanja iz saopštenja.

Za ulaganje u zdravstvo, socijalnu zaštitu, vodosnabdevanje, navodnjavanje, polјoprivredu, kad naprednjačko-spsovska vlast podmiri svoje apetite za plјačkom – nema para, konstatuju potpisnici.

Nekoliko „funkcionera opšte prakse i za sva vremena“ iz gradskog veća pokušavali su da obrazlože i opravdaju ovakvu nakaznu raspodelu (tj. otimačinu) novca svih građana Smedereva – videlo se da im je bilo neprijatno – ali je takođe bilo vidlјivo da će podržati svako rasipanje budžeta čuvajući tako svoje apanaže (kao zenicu oko svoga). „Rukovodstvo“ grada je zaverenički ćutalo. Gradonačelnika nije bilo, zamenica „nit je zborila nit romorila“, drug Branče i dalјe bezbrižno čeka penziju, a glavni partijski komesari SNS nisu imali vremena za sednicu – očigledno imaju važnija posla – treba što pre podeliti milione iz rebalansa – stoji u saopštenju.

Sednica skupštine nije direktno prenošena, snimak koji je naknadno pušten se zamrzao (kada su počeli da govore odbornici opozicije), sajt grada ne radi već dva dana. Gradonačelnik ne prisustvuje sednicama Veća i skupštine, kada se donose najvažnije odluke, i „odbija“ da potpiše predloge. Ovakav raspad sistema lokalne samouprave i ovakva plјačka nisu zabeleženi nikada u Smederevu.

Nekompetentni lјudi koji trenutno predstavlјaju vlast u Smederevu samo su transmisija za naredbe svojih partijskih komesara i tajkuna. Novac kojim Smederevke i Smederevci pune budžet, završava u partijskim i privatnim kasama. Zato grad poslednjih godina ubrzano propada – u svim oblastima, zaključuje se u saopštenju, uz napomenu da je krajnje vreme da svi, koji ne pristaju, kako kažu, na ovu ogolјenu plјačku građana, složno, dignu glas i započnu organizaciju za odlučnu borbu za smenu ove odnarođene družine, koja iz dana u dan, bruka časno ime grada Smedereva i bagateliše nam budućnost, zaključuje se u saopštenju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!