Revizija DRI: 25 preporuka za Dom zdravlja Smederevska Palanka

SMEDEREVSKA PALANKA, 1. decembar 2022 – Državna revizorska institucija (DRI) medijima je dostavila rezime Izveštaja o reviziji pravilnosti poslovanja Doma zdravlja Smederevska Palanka u delu koji se odnosi na nabavke dobara, usluga i radova u 2020. i 2021. godini i rashode za zaposlene u 2021. godini.

Teme za reviziju pravilnosti poslovanja u zdravstvenim ustanovama, kako navodi Državna revizorska institucija, određene su na osnovu procene rizika za oblast Zdravstva, kao i rezultata do sada sprovedenih revizija. U sprovedenim revizijama u zdravstvenim ustanovama utvrđene su nepravilnosti u vezi sa planiranjem i sprovođenjem nabavki, i to:

1) nabavke ispod praga propisanog Zakonom o javnim nabavkama bez obezbeđenog načela ekonomičnosti i konkurencije,

2) nabavke bez sprovedenog postupka javne nabavke,

3) nabavke predmetnih dobara nakon isteka ugovora ili preko ugovorene vrednosti;

4) nepostojanje kontrole izvršenja ugovora o javnim nabavkama,

5) nepostojanje evidencije o izvršenim nabavkama i plaćanjima, što ukazuje na slabosti i odsustvo internih kontrola u skoro svim fazama ugovaranja I praćenja izvršenja zaključenih ugovora.

Kod rashoda za zaposlene utvrđene su nepravilnosti koje se ogledaju u sledećem:

1) utvrđivanje koeficijenata koji su viši od propisanih,

2) uvođenje skraćenog radnog vremena bez pravnog osnova,

3) uvećanje plata bez zakonom propisane procedure.

Kako navodi DRI, revizijom će se obezbediti dovoljno validnih podataka za ocenu primene propisa iz oblasti nabavke dobara, usluga i radova I rashoda za zaposlene, kao i davanje preporuka za unapređenje poslovanja zdravstvenih ustanova kako bi se obezbedilo namensko trošenje sredstava i izvršavanje rashoda u skladu sa propisima.

U konkretnom slučaju revizije, Dom zdravlja Smederevska Palanka nije izvršio nabavku dobara i usluga u iznosu od 8,4 miliona dinara u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i Zakonom o budžetskom sistemu

➢ nabavio je dobra i usluge u iznosu od 4,4 miliona dinara bez sprovedenog postupka javne nabavke;

➢ nabavio je dobra i usluge u iznosu od 4 miliona dinara bez zaključenog ugovora, odnosno narudžbenice sačinjenih i potvrđenih u pisanoj formi pre plaćanja obaveze.

Prilikom sprovođenja postupaka javnih nabavki nije u potpunosti poštovao odredbe Zakona o javnim nabavkama

➢ nije pružio pisane dokaze:

➢ o sprovedenom ispitivanju i istraživanju tržišta predmeta javne nabavke i

➢ o tome da je u potpunosti obezbedio konkurenciju prilikom sprovođenja nabavki dobara i usluga na koje se Zakon o javnim nabavkama ne primenjuje;

➢ sačinio je modele ugovora o javnim nabavkama i rešenja o obrazovanju komisije za javne nabavke koji ne sadrže sve propisane elemente.

Obračun i isplatu plata zaposlenih i drugih primanja u 2021. godini Dom zdravlja je vršio u skladu sa propisima koji uređuju ovu oblast, osim u delu isplate solidarne pomoći i ostalih nagrada.

Dom zdravlja takođe nije ažurirao Akt o proceni rizika i uveo je skraćeno radno vreme zaposlenima suprotno propisima koji uređuju ovu oblast.

Za uređenje oblasti koje su bile predmet revizije dato je 25 preporuka koje su usmerene na planiranje i sprovođenje postupaka javnih nabavki i nabavki na koje se zakon ne primenjuje; praćenje izvršenja ugovora za nabavke dobara, usluga i radova; ažuriranje Akta o proceni rizika i uvođenja skraćenog radnog vremena i unapređenje sistema internih kontrola, navodi se u rezimeu Izveštaja o reviziji pravilnosti poslovanja Doma zdravlja Smederevska Palanka.

Foto/ilustracija: palankadanas.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!