Peticija za ukidanje zatvaranja legalnih biznisa na 15/90/360 dana

1. decembar 2022 – Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ pozvalo je preduzetnike i domaće privrednike da potpišu peticiju za ukidanje zatvaranja legalnih biznisa na 15/90/360 dana. Zatvaranjem živih biznisa zbog minornih neslaganja i tehničko-administrativnih propusta, kako se navodi u obrazloženju, čini se šteta legalno registrovanom privrednom subjektu, zaposlenima i budžetu Srbije.

Sistem koji je, navodi se dalje, postao jednosmeran, represivan prema legalno registrovanim privrednicima sa domaćim kapitalom, nefunkcionalan i neprofesionalan sa zastarelom poreskom politikom zbog čega se šalјe poruka „radite na crno – isplativije je“.

Cilј je uređen sistem, pravedna i sveobuhvatna poreska politika sa visokim stepenom odgovornosti državnog aparata, da privreda i državni aparat funkcionišu partnerski sa jasnom porukom da je legalan rad poželјan i isplativ.

Neki od primera sa terena koji su dostupni jesu zatvaranja objekta na 15 dana, jer je privredni subjekt posedovao Odluku o depozitu na 2.000 dinara potrebnih za vraćanje kusura, ali nije imao kod sebe nalog za isplatu. Drugi primer je zatvaranje radnje na 15 dana jer je član porodice preduzetnika bio prisutan u radnji i pomogao oko prijema robe. Treći primer je zatvaranje radnji na 15 dana zbog mizernih viškova u kasi od po recimo 200 dinara. Veliki je broj objekata koji se zatvaraju na 15 dana, a zatim postaju predmet uvlačenja u koruptivne radnje od strane inspektora. po logici da je isplativije sarađivati na takav način nego se izložiti riziku zatvaranja na 90 dana i dodatnim novčanim kaznama jer „uvek mogu nešto da nađu“, navode pokretači peticije.

Predlog je ukidanje zatvaranja privrednih subjekata osim kad su u pitanju dela iz domena krivične odgovornosti i kad su u pitanju subjekti koji nisu registrovani u APR-u.

Da bi privredni ambijent bio podsticajan, a legalan rad bio isplativ potrebno je izmeniti kaznenu regulativu na način da se u svim poreskim kontrolama i postupcima podrazumeva da poreski službenik/inspektor ima prvenstveno savetodavnu ulogu, da se kod uočene nepravilnosti ostavlјa razuman rok za otklanjanje, a da se tek po ponovlјenoj istoj vrsti prekršaja započinje primena kaznenih odredbi i to gradaciono.

Konačni cilj treba da bude poslovni ambijent u kojem je isplativije raditi kao legalno registrovan privredni nego kao neregistrovan subjekt.

Peticija, koju zainteresovani mogu da potpišu na ovom LINKU, biće predata Ministru privrede uz Inicijativu, koja je već podneta.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!