Izložba fotografija Vojislava Lukovića „Božanstvena svetlost“

SMEDEREVSKA PALANKA, 1. decembar 2022 – U Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci posetioci će od danas biti u prilici da pogledaju izložbu fotografija Vojislava Lukovića. Projekat „Božanstvena svetlost“ nastao je u hramovima Srpske pravoslavne crkve sa idejom da vizuelni i duhovni doživljaj autor prenese u likovnu formu medija fotografije.

Vojislav Luković diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. U Narodnom Muzeju u Beogradu stekao je zvanje slikara – restauratora, gde je i radio na konzervaciji i restauraciji slika i ikona na platnu i drvetu. Kao član tima restauratora radio je na restauraciji fresaka crkve Sv. Arhiđakona Stefana (15. vek) u manastiru Koporin, crkve Sv. Trojice u manastiru Sopoćani (13. vek), kao i na restauraciji zidnog slikarstva u zgradi Lučke kapetanije u Sočiju. Osnovao je restauratorski atelje i bio glavni restaurator u Centru za kulturno nasleđe u Nikoziji. Više puta je samostalno izlagao ikonopis i učestvovao na velikom broju kolektivnih izložbi prezentujući ikonopis i konzervatorske radove u zemlji i inostranstvu.
Vojislav Luković je ipođakon SPC pri hramu Sv. Cara Konstantina i Jelene u Beogradu. Bavi se kreativnom fotografijom u kojoj je stekao međunarodna fotografska zvanja (EFIAP, c*MoL, FA1 FSS), kao i mnoge nagrade na međunarodnim takmičenjima. Nalazi se na listi 10 najuspešnijih fotografa Foto saveza Srbije u 2020. i 2021. godine. Predsednik je Foto kluba Beograd.

Otvaranje izložbe je zakazano za ovaj četvrtak u 19 časova, a Lukovićevi radovi pred Palančanima će biti do 26. decembra.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!