Veljko Nenadić, mladi smederevski kompozitor, nastavlja da niže nagrade

SMEDEREVO, 29. novembar 2022 –  Veljko Nenadić, mladi srpski kompozitor, pijanista i orguljaš iz Smedereva, dobitnik mnogobrojnih inostranih i domaćih priznanja, neposredno nakon završetka master i upisa doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, ostvario je proteklih nedelja tri uspeha na svetskim takmičenjima kompozitora. Pre nekoliko dana, 26. novembra u Budimpešti, Veljko je osvojio prvo mesto na jednom od najznačajnijih takmičenja kompozitora u svetu „Bartok World Competition“.

Na anonimni konkurs pristiglo je 98 kompozicija za violinu i klavir iz tridesetak zemalja sveta, a tri najbolje kompozicije izvedene su na gala koncertu, među njima i Veljkova pobednička kompozicija „Two Movements – Impromptu and Perpetuum mobile for Violin and Piano“. Sa vlejkom, odsvirali su je istaknuti mađarski umetnici Barnabás Kelemen (violina) I József Balog (klavir).

Inače, presednik žirija na ovom takmičenju bio je John Corigliano, dobitnik Oskara i pet Gremi nagrada, a jedan od članova bila je i Južnokorejka Unsuk Chin, koja spada u najcenjenije kompozitore savremene klasične muzike. Pored trofeja i novčane nagrade, mladom smederevskom kompozitoru je uručena specijalna nagrada izdavačke kuće “Editio Musica“ iz Budimpešte, koja će objaviti partituru pobedničke kompozicije, a naredne godine, Veljkova kompozicija će biti obavezno delo na Bartokovom takmičenju za violinu.

Neposredno pre ovog uspeha, Veljku je stigla nagrada iz Torina, gde je za kompozicije „Mezijiski hramovi“ i „Strip“, na devetom po redu takmičenju kompozitora „Lugi Nono“ u organizaciji „Amici per la musica“, osvojio prvo mesto u konkurenciji od 100 kompozitora iz 28 zemalja sveta. Tročlani međunarodni žiri renomiranih kompozitora ocenili su muziku Veljka Nenadića:“ impresivnom efektnom, posebnom i energičnom. Istakli su da kompozitor ima sjajan osećaj za tok, dramaturgiju i sposobnost da na jedinstven način sintetizuje različite muzičke prakse, a da su dva poslata dela puna mašte i zadivljujuće nepredvidljivosti“.

Pored novčane nagrade Veljko će komponovati kompoziciju za duo koje čine istaknute japanske umetnice Momoko Konishi i Nanami Okuda. Kompozicija će se izvesti sledeće godine u Torinu, a Veljko je pozvan da prisustvuje izvođenju svog dela.

Prva nagrada u nizu za Veljka je stigla iz Astane, prestionice Kazahstana, gde je na takmičenju kompozitora „New Music Generation 2022“,  u organizaciji nacionalnog univerziteta umetnosti, pobedio u kategoriji horskih kompozicija, za autoredo 27 godina, sa svojim delom “Tri haiku” na stihove japanskog haiku pesnika Macua Baša. Takmičenje je bilo izuzetno masovno, u više kategorija, stiglo je više od 300 kompozicija iz celog sveta.

Veljko Nenadić je, podsećamo, jedan od najnagrađivanijih i najizvođenijih srpskih kompozitora mlađe generacije. Osvojio je više od 40 nagrada na značajnim kompozitorskim festivalima širom sveta, a njegova muzika je izvođena u Americi, Rusiji, Austriji, Sloveniji, Italiji, Belgiji, Španiji, Finskoj, Češkoj, Holandiji, Alžiru… Kompoziciju je studirao u klasi Isidore Žebeljan i Draška Adžića, a od 2021. godine studira orgulje u klasi Maje Smiljanić-Radić.

Foto 2, Veljko Nenadić za klaviroma, Ljuba Zlatanović

 

Skorašnji članci