Site icon podunavlje.info

Usvojen drugi ovogodišnji rebalans budžeta grada Smedereva

SMEDEREVO, 29. novembar 2022 –  Odbornici smederevske Gradske skupštine sastali su se danas po šesnaesti put u ovom sazivu, a najznačajnija tačka dnevnog reda bilo je usvajanje drugog rebalansa budžeta. Prethodni rebalans je, podsetimo, bio krajem juna.

U najkraćem, po onom što se moglo čuti sa skupštinske govornice od izvestilaca, budžet se puni prema planu, za prvih devet meseci procenat je nešto manji od 75 posto, a sa današnjim danom je stigao do skoro 78 posto. S obzirom da se najveći priliv očekuje baš u decembru, po svemu sudeći, biće ispunjena zadata cifra od oko 4 milijarde i 450 miliona dinara.

Inače, što se tiče finansija, kako je rečeno, u najvećem problemu su javna komunalna preduzeća, da održe likvidnost, s obzirom da cene njihovih usluga nisu povećavane, a da su posebno energenti u međuvremenu u znatnoj meri poskupeli.  Zbog toga su neka preduzeća dobila kapitalne ili tekuće subvencije, što je ovim rebalansom budžeta praktično verifikovano. Ipak, korisnike njihovih usluga, građane pre svega, ne treba ovo da zavara, i to se moglo čuti, moguće da slede poskupljenja. Kada, za šta  i koliko – nije rečeno.

Opozicija je baš na to, distribuciju sredstava, na to što su subvencije javnim preduzećima multiplikovane, imala najviše primedbi, tvrdeći da se time praktično održava samo likvidnost bez ikakvih, pogotovo ne kapitalnih investicija. Navodili su i smanjenje izdvajanja iz budžeta za poljoprivredu, kao i za socijalnu i dečju zaštitu, podršku rađanju i roditeljstvu, za zdravstvo, vodosnabdevanje…

Na kraju je, posle gotovo dvočasovne diskusije, oba dokumenta, i drugi rebalans budžeta i izveštaj o prihodima i rashodima grada za prvih devet ovogodišnjih meseci skupštinska većina usvojila, baš kao i sve ostale tačke dnevnog reda.

Exit mobile version