Regionalna akcija sadnje drveća u borbi za čistiji vazduh i u Smederevu

28. novembar – U više gradova regiona, među kojima je i Smederevo, 1. decembra istovremeno će biti posađeno ukupno 400 stabala, kao deo treće po redu akcije „Drvo prijateljstva“, koju Evropski fond za Balkan (EFB) sprovodi u saradnji s lokalnim partnerima, a u Smederevu je to organizacija Pro.Tok21, njihova inicijativa Crveni bedževi.

U Smederevu će se sadnja 1. decembra biti na dve lokacije: u 10 časova – dvorište OŠ „Branko Radičević“ u Osipaonici i u 12 časova –  OŠ „Dositej Obradović“ u Smederevu.

Cilj ove solidarne akcije je da se pokaže da je kroz preuzimanje pojedinačne odgovornosti i alarmiranje javnosti o ozbiljnosti problema zagađenja moguće napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou.

Zemlje Zapadnog Balkana dele veliki ekološki problem, naime opasne nivoe zagađenja vazduha. Stoga ova inicijativa upućuje snažnu zajedničku poruku da se i kroz regionalnu saradnju i solidarnost može doprineti rešavanju tog problema i stvaranje uslova za čist vazduh, saopštio je EFB.

„Gradovi regiona su u zimskom periodu redovno na listi najzagađenijih na svetu i važno je preduzeti udružene i konkretne korake da se taj trend  zaustavi. Sađenje drveća je jedan od najjednostavnijih i najvažnijih među njima”, objašnjava Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka EFB.

Osim simboličkog i motivacionog značenja koju ova ekološka inicijativa ima, organizatori su se za sađenje drveća odlučili i kako bi gradski vazduh učinili čistijim i okruženje zdravijim za stanovnike gradova zemalja Zapadnog Balkana, s obzirom na alarmantan stepen zagađenosti vazduha u njima.

„Naša organizacija je sa partnerima i samostalno za tri sezone u Smederevu posadila preko 250 stabala. Pre tri jeseni naša sadnja bila je jedina organizovana sadnja u gradu, dok ove godine vidimo pomak u tom smislu. Ipak, problem zagađenja vazduha u Smederevu je veoma složen i zahteva mnogo istovremenih koraka ka rešenju, a sadnja drveća je ono što sigurno svi možemo i moramo da radimo intenzivno svake godine“, kaže Nataša Rašković, koordinatorka sadnje ispred inicijative Crveni bedževi iz Smedereva.

Zajednička akcija „Drvo prijateljstva“, kao i šira kampanja „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh”, realizuje se uz podršku brojnih organizacija: Za čisto Sarajevo iz Sarajeva, Eko forum iz Zenice, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Sbunker iz Prištine, Air Care iz Skoplja, OZON iz Podgorice, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradska otvorena škola iz Beograda i Pro.Tok21 iz Smedereva.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!