Site icon podunavlje.info

Ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu kuća na selu

26. novembar 2022 – U Palati Srbija juče je bilo potpisivanje 530 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, u organizaciji Ministarstva za brigu o selu. Meću onima koji su dobili sredstva za kupovinu kuća je i pet porodica iz opštine Velika Plana koje će naći svoj dom u selima ove opštine, a sredstva je dobilo i pet porodica iz opštine Smederevska Palanka koje će se svoje nove domove imati u Kusatku, Selevcu, Maloj Plani i u dve kuće u Glibovcu.

Dobiitnici sredstava za kupovinu kuća u selima opštine Velika Plana
Dobiitnici sredstava za kupovinu kuća u selima opštine Smederevska Palanka

Trojne ugovore su potpisali ministar za brigu o selu Milan Krkobabić sa gradonačelnicima odnosno predsednicima opština, na čijim se teritorijama nalaze kuće i dobitnici bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Inače, za ovogodišnji ciklus dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, za koji je prvobitno bilo opredelјeno 500 miliona dinara, a zatim, zbog izuzetno velikog interesovanja, rebalansom budžeta još 580 miliona.

Seoske kuće za koje su juče potpisani ugovori nalaze se u 95 lokalnih samouprava u svim delovima Srbije, odnosno u 300  sela. Tako novi dom na selu dobija još  870 lјudi sa 500 dece, i to 340 bračnih i vanbračnih parova, 80 mladih polјoprivrednika i poljoprivrednica i 110 samohranih roditelјa sa teritorije čitave Srbije. Prosek godina dobitnika kuća je ispod 30 godina, čulo se juče.

Najjeftinija kuća za koju su danas dodelјena sredstva staje 491 hilјada dinara i nalazi se u selu Srpski Itebej opštine Žitište. Nekretnina ima 106 kvadrata i 14 ari placa.

Maksimalan iznos od 1,2 miliona dinara dostigle su kuće u selima na teritoriji Sombora, Sečnja, Zaječara, Ćuprije, Bojnika…

Kuća sa najvećom okućnicom, tačnije imanjem od 2,5 hektara biće novi posed mladog dvadesetjednogodišnjeg polјoprivrednika u selu Dedevci, grada Kralјeva.

Do sada je sredstvima iz ovog programa kuplјena 1631 seoska kuća sa okućnicom koje se nalaze u 119 jedinica lokalnih samouprava u svim delovima Srbije, što je ukupno oko 5.000 lјudi koji ostaju na selu ili odlaze iz grada da žive u selu. Novi život i snaga tih sela je impozantna brojka od 2000 dece, takođe je juče rečeno.

 

Exit mobile version