Site icon podunavlje.info

Koliko Srbiju košta zagađenje vazduha? Više od 14.000 smrti godišnje

biznis.rs, 26. novembar 2022 –  Sa ekonomskog stanovišta ne postoje analize koje bi pokazale trošak budžeta za saniranje višegodišnjeg kontinuiranog prekomernog zagađenja vazduha. Prema rečima Milenka Jovanovića iz Nacionalne ekološke asocijacije (NEA), u svetu su vršene analize koje su pokazale da trošak smanjenja nivoa aerozagađenja ne prevazilazi troškove lečenja bolesti uzrokovanih ovim faktorom, izgubljene radne dane i na kraju prevremene smrti.

Naš sagovornik ističe da Srbija nije izuzetak i da metodologija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) na osnovu koncentracija najopasnijeg polutanta PM 2.5 procenjuje da više od 14.000 ljudi u Srbiji godišnje prevremeno umre zbog toga.

„Dakle, nečinjenje države da počne ozbiljno da rešava ovaj problem Srbiju košta toliko smrti, desetine hiljada novoobolelih, posebno dece, od najšireg spektra bolesti, uključujući i probleme u mentalnom razvoju. Procena institucija Evropske unije je da zagađenje koje emituje TENT-EPS Evropu košta oko 4,4 milijarde evra i oko 2.000 prevremenih smrti. To je prevelika cena za neodgovornost, neznanje, neodgovarajući kadar u oblasti životne sredine“, ocenio je u razgovoru za Biznis.rs nekadašnji načelnik odeljenja za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović.

On kaže da je optimistička procena da je u poslednjih 10 godina od posledica aerozagađenja prevremeno preminulo 100.000 ljudi, a da je smanjenje tog broja za 10 odsto moguće samo ako se promeni agenda političkih partija.

Srbija prva po smrtnosti u Evropi

Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Crna Gora imaju slične probleme, ali je Srbija prva u Evropi po smrtnosti od aerozagađenja.

„Ni one nemaju adekvatnu javnu politiku, ali takmičenje u negativnom kontekstu je neobjašnjivo. Ulaganja pomenutih država u konkretan proces upravljanja kvalitetom vazduha nisu eksplicitno dostupna, posebno što podaci za Srbiju ne postoje da bi se upoređivali“, naglasio je naš sagovornik.

„Dakle, nečinjenje države da počne ozbiljno da rešava ovaj problem Srbiju košta toliko smrti, desetine hiljada novoobolelih, posebno dece, od najšireg spektra bolesti, uključujući i probleme u mentalnom razvoju. Procena institucija Evropske unije je da zagađenje koje emituje TENT-EPS Evropu košta oko 4,4 milijarde evra i oko 2.000 prevremenih smrti. To je prevelika cena za neodgovornost, neznanje, neodgovarajući kadar u oblasti životne sredine“, ocenio je u razgovoru za Biznis.rs nekadašnji načelnik odeljenja za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović.

On kaže da je optimistička procena da je u poslednjih 10 godina od posledica aerozagađenja prevremeno preminulo 100.000 ljudi, a da je smanjenje tog broja za 10 odsto moguće samo ako se promeni agenda političkih partija.

Izvor: biznis.rs, foto/ilustracije: pixabay.com

 

Exit mobile version