Site icon podunavlje.info

PDV da se plaća po naplati a ne unapred, traže mali privrednici

Izvor: novaekonomija.rs,  22. novembar 2022 – Veliki problem male privrede je obaveza da se PDV plaća unapred, a ne po naplati, ocenjuje Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije u komentarima na izmene Zakona o PDV. Ova organizacija predlaže da se PDV plaća za mesec kad su naplaćena roba ili usluge a ne po izdavanju fakture.

„S obzirom na to da se Zakon o e- fakturama predstavlja kao alat za brži povrat PDV-a privredi smatramo da je pravo vreme da se i ova praksa izmeni. Komplikovana PDV prijava predstavlja problem kod vođenja knjiga i budi opravdanu sumnju da je cilj komplikovane regulative prodaja edukacija, na kojima često učestvuju državni službenici iako se nalaze u sukobu interesa“, navodi Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika.

Zbog rasta inflacije, prema njhovoj oceni, pojavio se problem u vezi sa visinom limita za ulazak u PDV sistem.

Komplikovan obrazac PDV prijave (POPDV) je potrebno pojednostaviti, u skladu sa smernicama datim od strane Računovodtsvene komore Srbije i pomeriti limit sa osam na 10 miliona za ulazak u PDV sistem, predlaže ova organizacija, a prenosi sajt novaekonomija.rs.

Ilustracija: pixabay.com

 

 

Exit mobile version