Fejsbuk od 1. decembra uklanja neke informacije sa profila korisnika

19. novembar 2022 – Fejsbuk, odnosno kompanija Meta u čijem sastavu je ova društvena mreža, obaveštava korisnike da uklanja nekoliko polja sa informacijama sa profila, kako bi pojednostavili platformu i učinili je „lakšom za navigaciju“. Šalju obaveštenja korisnicima da će sa njihovih profila od 1. decembra biti uklonjena polja u kojima su navedene adrese, seksualna orijentacija, političko opredeljenje i verska pripadnost, piše socialmediatoday.com.

„Kao deo naših napora da učinimo Fejsbuk lakšim za navigaciju i korišćenje, uklanjamo nekoliko polja iz profila: Zainteresovani, Religijski stavovi, Politički stavovi i Adresa. Ova promena ne utiče na nečiju sposobnost i mogućnost da deli ove informacije o sebi na drugom mestu na Fejsbuku.“

Dakle, ako ste uneli ove informacije, uskoro će biti izbrisane i više neće biti prikazivane posetiocima vašeg prisustva na Fejsbuku. U stvari, Meta je već uklonila sve ove aspekte kao opcije ciljanja oglasa, kao deo revizije  opcija podataka ranije ove godine.

Meta je primenila tu promenu kako bi se bolje uskladila sa evropskim zakonima, koji zabranjuju ciljanje korisnika na osnovu toga, osim ako svako pojedinačno nije dao izričit pristanak. Taj zakon je stupio na snagu 2018. i Meta se protivila njegovoj primeni, ali sa širim, globalnim pomakom ka većoj privatnosti i većoj kontroli podataka korisnika, Meta je na kraju morala da ga poštuje i krene u usklađivanje sa strožijim propisima o privatnosti.

Dakle, ako Meta ionako ne može da ih koristi kao opcije ciljanja oglasa, pretpostavljamo da uopšte nema smisla da ih ima, kada već zna gde se nalazite na osnovu podataka koje delite sa svog uređaja.

U suštini, Meta više nema potrebu da delite ove informacije na svom profilu, a svaki od ovih elemenata može dovesti do diskriminacije i štete samo svojim prisustvom. Zato je verovatno bolje da ih uklonite sami – ali ukupan uticaj na to kako platforma funkcioniše će biti uglavnom nepromenjen.

Fejsbuk ne može, na primer, da prati šta radite u drugim aplikacijama ili vaše ponašanje pri pregledanju veba , kako bi dopunio ono što već zna o vama iz sopstvenih aplikacija. Ali može da prati vašu aktivnost u okviru svojih platformi, koje, osim ako je niste isključili, uključuje vašu lokaciju.

Opet, uticaj je prilično ništavan, dok potencijalne negativne strane toga što ove informacije budu navedene na vašoj stranici mogu uzrokovati nepotrebnu štetu. Zato je najbolje da nepotrebne informacije sami  uklonite, zaključuje se u tekstu objavljenom na socialmediatoday.com.

Foto/ilustracije: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!