UNEPFA: Srbija će do sredine 21. veka imati za petinu manje stanovnika

16. novembar 2022 –  Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) u jučerašnjem saopštenju povodom osmomilijarditog stanovnika planete pomenuo je i pojedinačne primere, među kojima je i Srbija, na žalost, u negativnom kontekstu. Naime, projekcije pokazuju da će broj stanovnika Srbije do sredine 21. veka biti manji za 1,4 miliona ili jednu petinu.

Do 2041. godine skoro svaka četvrta osoba u Srbiji biće starija od 65 godina. Pad broja stanovnika će uticati na celu zemlju, ali ne i podjednako na sve delove, pokazuje Nacionalni izveštaj o ljudskom razvoju – Srbija 2022, navodi se u istraživanju Populacionog fonda Ujedinjenih nacija. Tako će, po projekciji UNFPA, do sredine veka najmanje biti pogođen Beograd, koji će izgubiti 3,8 odsto stanovništva, dok će jugoistočna Srbija izgubiti najviše, preko 40 procenata%.

Inače, globalno gledano, rast stanovništva je značajno usporen i počeo da se preokreće u sve većem broju zemalja, većinom u Centralnoj i Istočnoj Evropi, gde je kombinacija iseljavanja, kao i niska stopa nataliteta smanjila broj stanovnika. Ako se ne reši, ovo bi moglo da ugrozi budućnost ekonomija, društvenih sistema i infrastrukture, napomnje se u izveštaju UNFPA.

Ilustracija: podunavlje.info

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!