HBIS prvi u Srbiji po rastu kapitala u 2021, treći po poslovnim prihodima

16. novembar 2022 – Agencija za privredne registre objavila je danas publikaciju STO NAJ… privrednih društava u Republici Srbiji, koja sadrži liste i analizu poslovanja privrednih društava na osnovu podataka iz finansijskih izveštaja za poslednju izveštajnu godinu. HBIS Group Serbia, vlasnik smederevske železare, sa indeksom rasta od 381,4 i indeksom poslovne imovine od 155,7, prvi je u toj kategoriji u Srbiji u prošloj godini.

Zbog znatno povećanog obima poslovne aktivnosti privredno društvo HBIS Group Serbia Iron & Steel popravilo je plasman na listi kompanija po poslovnim prihodima, sada je na trećem a prethodne godine bilo je na 12. mestu. Imajući u vidu da je tokom 2021. godine došlo do povećanja tražnje za proizvodima od čelika, ali i cene čelika na svetskom tržištu, ovaj proizvođač gvožđa i čelika je više nego duplirao poslovne prihode, ostvarivši ih u iznosu od 130.582 miliona dinara, od čega je više od polovine od izvoza. Istovremeno, rashodi iz poslovnih aktivnosti su sporije rasli (48,7%), pa je, za razliku od prethodne godine, ostvaren dobitak iz osnovne delatnosti u vrednosti od 24.366 miliona dinara, navodi se u publikaciji.

HBIS je prošlu godinu završio sa neto dobitkom od 23.737 miliona dinara, što ga svrstava na četvrto mesto najprofitabilnijih društava, au 2020. godini je bio peti prema neto gubitku od 6.054 miliona dinara). Na listi kompanija prema neto dobitku ispred HBIS-a ua Ziđin Majning, MK Grupa i Ziđin Koper, a ispred je NIS-a, Telekoma, Tigar Tajers, Telenora, Koka kole Srbija…

Najveći gubitaši, ako to nekog zanima, po ovoj listi su JP EPS, koji je ubedljivo prvi, potom JP Putevi Srbije, pa EPS JP TE Kosovo Obilić, JKP GSP Beograd…

Liste STO NAJ… privrednih društava utvrđuju se rangiranjem svih privrednih društava u zemlјi sa aspekta uspešnosti poslovanja – prema poslovnim prihodima i neto dobitku, finansijskih kapaciteta – prema poslovnoj imovini i kapitalu i gubitaka – prema neto gubitku i ukupnom gubitku.

U publikaciji se daje i kratak prikaz i analiza poslovanja privrednih društava koja predvode svaku od lista, kao i društava koja se ističu prema kretanjima finansijskih performansi i određenim specifičnostima u poslovanju, navodi se u saopštenju APR-a koje prati objavljivanje publikacije.

Godišnji izveštaj sadrži analizu uspešnosti poslovanja i finansijskog položaja za 106.219 privrednih društava, kao i za 1.494 ustanove i 113.370 preduzetnika.

Naslovna fotografija HBIS Serbia, grafik APR

Skorašnji članci

error: Content is protected !!