Završena obnova i konzervacija sobrašice manastira Pinosava u Kusatku

KUSADAK, 15. novembar 2022 – Ministarstvo kulture je objavilo, a Regionalni zavod za zaštitu spomenika preneo, da su završeni radovi na sanaciji i konzervacije sobrašice manastira Pinosava u Kusatku. Ovaj objekat, za koji se pretpostavlja da je podignut kada i crkva, krajem prve polovine 19. veka, zbog jadnog stanja u kome se nalazio, zahtevao je kompletnu demontažu i sanaciju od temelјa do krova.

Sobrašice su se u pretprošlom veku, kada je i ova nastala, gradile u neposrednoj blizini crkve ili manastira, a služile su za okupljanje naroda u vreme svetkovina, sabora ili crkvenih praznika.

Crkva i sobrašica u Kustaku nalaze se u hrastovoj šumi, pored veštačkog jezera, crkva je podignuta od 1841. do 1847. godine, za sobrašicu nije poznato tačno vreme izgradnje, ali se po načinu gradnje i primenjenom materijalu, sa dosta sigurnosti može pretpostaviti da je iz približno istog perioda.

Radovi na obnovi sobrašnice, finansirani sredstvima Ministarstva kulture, a  izvedeni su uz stručnu pomoć i nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva, trajali su dva meseca. Procenjena vrednost radova, po odluci o dodeli ugovora na osnovu javne nabavke, bila je 4.541.400 dinara sa PDV-om.

Foto: Ministarstvo kulture

 

 

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!