Site icon podunavlje.info

Jubilarna, deseta strana fabrika koja je otišla „bez zbogom“ radnicima

9. novembar 2022 – Odlazak turske fabrike „Berteks Tekstil“ iz Kragujevca nije ništa novo u našem privrednom ekosistemu. Sličnih priča bilo je širom Srbije, a ovaj slučaj je deseti u nizu koji svedoči o zatvaranju pogona preko noći i neprikladnog obaveštavanja zaposlenih o otkazima koji im sleduju, piše danas „Blic“ podsećajući i na smederevsku fabriku „Servfud“.

Nemačkoj fabrici za preradu i konzerviranje ribe „Servfud“ u Smederevu, stavljen je katanac u novembru 2018, samo dve godine nakon otvaranja pogona u Srbiji. Desetak radnika je protestovalo ispred zaključane kapije tražeći objašnjenje jer im je, kako su tvrdili, preko vajber grupe saopšteno da je firma zatvorena.

Prethodno im se nije niko obratio, a ni na telefone bivših nadređenih se nije niko javljao. Iako je na početku rada najavljeno zaposlenje za čak 300 radnika, nemačka kompanija za dve i po godine uposlila je oko 60 radnika, a nesrećan kraj dočekalo je njih 25.

Osim smederevske i kragujevačke fabrike, „Blic“ navodi još primere italijanske firme „Geox“ u Vranju, „Šinvon-Jure“ u Nišu, turskog „Simit-Saraj“ u Beogradu, trgovinskog lanca „Home Plus“, ruskog „Spilita“ u Vranju i Somboru, bugarskog lanca prodavnica „Hendi“, italijanskog „Leonarda“ u Subotici i hrvatske firme „Gold-excange“.

Treba li reći da su neke od tih firmi dobile subvencije za zapošljavanje radnika, drugima je ustupljen besplatno ili po povlašćenim cenama poslovni i prostor za pogone, trećima su opraštani porezi i doprinosi…

Foto/arhiva: podunavlje.info

 

Exit mobile version