Site icon podunavlje.info

Od danas obavezne zimske gume – ako bude snega, leda i poledice

1. novembar 2022 – Od danas, od 1. novembra, po Zakonu o saobraćaju, obavezna je upotreba zimske auto-opreme. Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, i to treba reći, predviđa da vozila moraju da budu opremljena zimskom opremom ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

U zimsku opremu spadaju četiri zimska pneumatika, tj. zimske gume kod kojih dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra.

Neposedovanje propisanih pneumatika tretira se kao teža tehnička neispravnost i kazna koju saobraćajna policija može da naplati iznosi od 6 do 20 hiljada dinara za fizičko i 100 do 800 hiljada za pravno lice. Policajac ima pravo i da isključi iz saobraćaja vozilo koje nema zimske pneumatike i ostalu opremu, ako se ne koriste po propisu.

Pored zimskih pneumatika vozači su obavezni da u prtljažniku imaju i odgovarajuće lance za sneg, kao i druge uređaje za povećanje prianjanja, koje u slučaju potrebe postavljaju na najmanje dva pogonska točka, opet se navodi, ukoliko naiđu na deo puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema.

U naselju vozila ne moraju da budu opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje prianjanja. Oprema za povećanje prianjanja može da se postavi na točkove i na delu puta koji nije označen znakom “lanci za sneg”, ali samo u slučaju kada je kolovoz prekriven snegom.

Veoma važno je znati da u slučaju saobraćajne nezgode uzrokovane nedostatkom zimskih pneumatika, vozač i vlasnik takvog vozila imaju obavezu da sami plate svu materijalnu i nematerijalnu štetu koja može da iznosi i više miliona dinara.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Exit mobile version