Vodič za praćenje primene strategije unapređenja položaja OSI

SMEDEREVO, 30. oktobar 2022 – U organizaciji Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Smedereva, u Gradskom savezu socijalno humanitarnih organizacija, predstavljen je Vodič za praćenje primene na lokalnom nivou Strategije za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji za period od 2020. do 2024. godine. Vodič je sastavni deo Republičkog projekta “Primeni, prati, promeni”, a skupu su prisustvovali predstavnici lokalnih organizacija OSI, osobe sa invaliditetom i građani Smedereva.

Rale Damjanović, predsednik Centra i koordinator projekta za Smederevo, upoznao je prisutne sa projektnim ciljevima i značajem Vodiča za celokupnu lokalnu zajednicu, kao i nacionalne institucije koje imaju vodeću odgovornost u sprovođenju Strategije i pratećeg Akcionog plana.

– U Smederevu je mnogo toga urađeno po pitanju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, u smislu socijalne zaštite, pristupačnosti, pristupa informacijama i komunikacijama, zapošljavanja, brojnih službi Servisa podrške koje funkcionišu u našem gradu… Gradimo partnerske odnose sa lokalnom samoupravom i javnim institucijama, pokrećemo nove projekte, neki su u toku, ali treba još dosta uraditi zajedničkim snagama i saradnjom na uspostavljanju lokalnog monitoring mehanizma, preko kojeg će građani pratiti primenu donetih mera javne politike u oblasti od interesa za život i rad osoba sa invaliditetom, kao i drugih strateških dokumenata na lokalnom i republičkom nivou. Aktivnim učešćem naše populacije u zastupanju svojih prava, težimo izjednačavanju  mogućnosti osoba sa invaliditetom pri ostvarivanju svih građanskih, političkih, ekonomskih, socijalnih prava sa svim drugim građanima – kazao je Damjanović

S ovim dokumentom, po rečima Damjanovića, upoznati su nadležni u jedinici lokalne samouprave, a promovisaće ga i predstaviti široj javnosti, posebno onima kojima je i namenjen: predstavnicima zdravstvenih i obrazovnih institucija, kao i institucijama socijalne zaštite na lokanom nivou, medijima, ali i svim drugim organizacijama koje se bave pitanjem unapređenja položaja OSI .

U raspravu se uključila većina prisutnih koji su ovaj skup iskoristili da ukažu na aktuelne probleme sa kojima se svakodnevno susreću osobe sa invaliditetom po pitanju prevoza, parkinga, zdravstvene zaštite, administrativnih prepreka, koje direktno utiču na diskriminaciju ove populacije. Dogovorene su i neke konkretne akcije koje će uslediti da bi ovi problemi bili rešeni.

Vodič je predstavljen u okviru aktivnosti projekta “Primeni, prati, promeni”, koji sprovodi Republički Centar za samostalni život OSI u cilju usmeravanja i funkcionalne primene Strategije za unapređenje položaja OSI u praksi na lokalnom nivou – u partnerstvu sa članicama mreže iz Smedereva, Kragujevca, Trstenika, Čačka i Jagodine.

Ovaj projekat je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Vodič je od prošle nedelje postavljen i na zvaničnu web stranicu grada Smedereva.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!