Poziv na „Marš za sve Zlate“ i peticija za tužbu protiv palanačke opštine

SMEDEREVSKA PALANKA,, 29. oktobar 2022 – Ako je neko pomislio da će noćno ubijanje pasa u Smederevskoj Palanci biti „svako čudo za tri dana“, da će sve pasti u zaborav, uključujući i neotkrivanje počinilaca, grdno se prevario. Barem nije tako kada su u pitanju ljubitelji i zaštitnici životinja; za ovu subotu je zakazan „Marš za sve Zlate Srbije“, a onlajn peticiju za tužbu protiv palanačke opštine do sada je potpisalo bezmalo 13.000 ljudi.

Zlata je, da se objasni, ime jednog od pasa koji su stradali te noći, a koji je bio ljubimac zaposlenih u „Maksiju“, ispred čijeg objekta a zimi i u njemu boravio, koga su hranili i mazili prolaznici i deca na putu u obližnju školu.

Za ovu subotu u 16 i 30 planirano je okupljanje u Smederevskoj Palanci onih koji će krenuti u protestnu šetnju do Beograda. Očekuje se da u Beograd stignu između 13 i 15 sati sutra, u nedelju, ispred zgrade Predsedništva.

„Tu se okupljamo i ostajemo do datuma sve dok nas ne primi predsednik Srbije Aleksandar Vučić“, navodi se u proglasu koji je objavljen ovim povodom.

„Decenijama niko od institucija nije reagovao na zlostavljanje , ubijanje, organizovano trovanje i mučenje životinja širom Srbije. Od 2009 godine niko nije primenio Zakon o držanju i zaštiti životinja,  pretvoren je u mrtvo slovo na papiru. Poslednji slučaj u Smederevskoj Palanci prelio je čašu koja je već godinama puna“, stoji takođe u pozivu na okupljanje.

U međuvremenu, tri dana posle nemilog događaja na palanačkim ulicama, pokrenuta je na Internetu peticija, koju je do danas potpisalo više od 12.900 ljudi, a kojom se traži podizanje tužbe protiv opštine Smederevska Palanka.  Kao argumenti navode se gašenje ulične rasvete u 3 sata ujutro kritične noći, nelegalno korišćenje vatrenog oružja, kao i nereagovanje policije, suda i opštinskih vlasti, kako se navodi, „za koje građani sumnjaju da stoje u organizaciji nedela“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!