U planu postavljanje kamera na lokacijama u Saraorcima i Maloj Krsni

SMEDEREVO, 21. oktobar 2022 – Agencija za bezbednost saobraćaja,u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, organizovala je USBS forum 2022 na Zlatiboru, koji je imao za cilј podizanje kapaciteta rada lokalnih saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja u lokalnim samoupravama, uz podršku nadležnih institucija u ovoj oblasti. Grad Smederevo je učestvovao na forumu kroz panel diskusije „Putna infrastruktura“ i „Sistemi za automatsku detekciju saobraćajnih prekršaja“, navodi se u saopštenju koje je danas stiglo od zamenice gradonačelnika Smedereva Marije Marković Stavrić.

Učesnici foruma bili su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva finansija, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, predstavnici 126 lokalnih samouprava iz Republike Srbije i gosti iz regiona.

Grad Smederevo je, kako je rečeno, aktivno učestvovao na forumu i to kroz panel diskusije „Putna infrastruktura“ i „Sistemi za automatsku detekciju saobraćajnih prekršaja“ na kojima je zamenik predsednika Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima Dejan Stoilković, predstavio faze implementacije, rezultate rada i mere dalјeg razvoja “Sistema za upravlјanje brzinama na teritoriji grada Smedereva“. Deo ovog sistema predstavlјaju kamere za automatsku detekciju saobraćajnih prekršaja koje su postavlјene na sedam lokacija na teritoriji Smedereva, a očekuje se i postavlјanje na dve nove lokacije u Saraorcima i Maloj Krsni. Navedenim sistemom uspostavlјen je opadajući trend saobraćajnih nezgoda, a kao najvažniji rezultat rada istaknut je podatak da u protekle tri godine nisu zabeležene saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom čiji je uzrok  nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja vozila u centralnoj zoni grada Smedereva.

Zaklјučak učesnika foruma je da ovako projektovan i realizovan Sistem upravlјanja brzinama na teritoriji grada Smedereva predstavlјa jedinstven pozitivan primer dobre prakse u Republici Srbiji i od strane Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije data je preporuka ostalim lokalnim samoupravama da slede način na koji je u praksi izveden, stoji u saopštenju.

Predstavnici većeg broja lokalnih samouprava pokazali su zainteresovanost da u praksi vide način rada ovog sistema i pokazali spremnost da posete Smederevo a sve u cilјu transfera znanja i lakše implementacije sličnog sistema u svojim samoupravama.

Agencije za bezbednost saobraćaja je nagradila Grad Smederevo i poklonila saobraćajno edukativnim poligonom za decu koji će služiti za edukaciju najmlađih učesnika u saobraćaju u našem gradu, navodi se na kraju saopštenja.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!