Godišnji forum podunavskih zemalja u senci ukrajinske krize

20. oktobar 2022 – Predstavnici Nemačke, Austrije, Češke, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovačke, Mađarske, Srbije, Crne Gore, Ukrajine, Rumunije, Bugarske i Moldavije okupili su se u slovačkom gradu Košice. Forum je organizovan u sklopu Strategije Evropske unije za regiju Dunava (EUSDR), okvira za razgovor i saradnju država iz tog područja. Jedan od razloga sastanka predstavnika zemalja kroz koje prolazi reka Dunav, ili koje se nalaze blizu nje, jeste i to, kako se navodi u saopštenju, intenziviranje napora radi smanjenja zavisnosti od energenata iz Rusije, kao i unapređenje plovnog puta Dunavom kako bi se njime prevozile žitarice iz Ukrajine,

Većina ministara i drugi predstavnika zemalja potpisniva EUSDR učestvuje na sastanku na daljinu, preko interneta, a predviđeno je usvajanje zajedničke deklaracije, zakonski neobavezujućog dokumenta kojim usklađuju svoje politike. Podunavske zemlje su se dogovorile da će istovremeno podsticati energetsku tranziciju, odnosno korišćenje obnovljivih izvora energije u skladu s dogovorenim međunarodnim klimatskim sporazumima.

U deklaraciji su naglašava potreba za korišćenjem alternativne rute za izvoz žitarica iz Ukrajine zbog ruske blokade luka u Crnom moru. Naime, zemlje potpisnice nameravaju da dodatno pojednostave procedure, pre svega carine, za robu koja bi Dunavom dolazila iz Ukrajine u istočnu i srednju Evropu.

Godišnji forum podunavskih zemalja, trebalo je da bude u Ukrajini, jer ona trenutno predsedava Strategijom Evropske unije za regiju Dunava, ali zbog ruske invazije na Ukrajinu, skup se održava u susednoj Slovačkoj blizu granice sa tom zemljom.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!