Predavanje dr Milana Ćirkovića o antropičkom načelu i Veliko tišini

SMEDEREVO, 19. oktobar 2022 – Dr Milan Ćirković, naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu i istraživački saradnik Instituta za budućnost čovečanstva pri Filozofskom fakultetu Oksfordskog univerziteta, održaće ove srede u Smederevu predavanje pod nazivom „Antropičko načelo i Velika tišina“.

U svom izlaganju dr Milan Ćirković povezaće provokativna pitanja i teme koje su u nauci i filozofiji nauke izazivale kontroverze, a koja su vezana, između ostalog, za problematiku pogodnosti svemira za postojanje života. Antropički princip i antropičko rasuđivanje upućuju nas pitanje „fine podešenosti“ univerzuma čiji su parametri takvi da dopuštaju opstanak i evoluciju inteligentnih bića, inteligentnih posmatrača. „Velika tišina“ tiče se poznatog Fermijevog paradoksa koji se sastoji u suprostavljenosti pretpostavke o postojanju inteligentnih živih bića van Zemlje i nedostatku dokaza o kontaktu čovečanstva sa tim bićima.

Milan Ćirković odbranio je doktorat iz fizike na Državnom univerzitetu Njujorka u Stoni Bruku (SAD) 2000. godine, gde je prethodno magistrirao iz geo-nauka 1995. godine. Njegovi glavni istraživački interesi su u oblastima astrobiologije (Galaktička nastanjiva zona, SETI), analize rizika (globalni katastrofički rizici, epistemologija rizika) filozofije nauke (antropička načela, filozofija fizike, studije budućnosti) i kosmologije. Ko-uredio je antologiju Global Catastrophic Risks (Oxford University Press, Oxford, 2008), koja je pozitivno ocenjena i predstavljena u brojnim svetskim naučnim glasilima, uključujući Nature i Science. Autor je prvog udžbenika iz vangalaktičke astronomije na južnoslovenskim jezicima (Uvod u vangalaktičku astronomiju, Univerzitet u Novom Sadu, Novi Sad, 2008). Objavio je do sada knjigu eseja „Opšta teorija žirafa i drugi eseji“, „Paradoks necepanja atoma: novi ogledi o nauci i fantastici“ „Šta je SETI“, „Artefakt za svemirsko putovanje“, „Velika tišina“ (pomenute knjige na srpskom jeziku je objavio smederevski „Heliks“), ”The astrobiological landscape” i oko 200 naučnih, stručnih i preglednih radova u istraživačkim časopisima i zbornicima, kao i više od  sto popularno-naučnih i novinskih tekstova. Preveo je više naučno-popularnih knjiga, uključujući naslove Ričarda Fajnmena i ser Rodžera Penrouza.

Program počinje u 19 sati u Koncertnoj dvorani, a ulaz je slobodan.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!