Izveštaj Instituta Batut: Kakvu vodu piju stanovnici Podunavskog okruga

19. oktobar 2022 – Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je nedavno godišnji izveštaj o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. U obimnom dokumentu, u kome su podaci obrađeni po okruzima, odnosno oblastima po nomenklaturi i organizaciji koju koristi Institut, Podunavski je među boljima, pogotovo u odnosu na one u Vojvodini, ali ni ovde nije bez problema.

Od gradskih i seoskih vodovoda i vodnih objekata, a kontrolisano je 163 takva sa 3.284 uzorka. Od tog broja 249 utoraka ne odgovaraju kvalitetu koji propisuje Pravilnik o vodi za piće, što je 7,4 odsto. Ako ne nekom čini da je i to mnogo, šta reći za Severni i Srednji Banat, gde su ti procenti blizu 100 – 978 odnosno 97,1 posto utoraka je neispravno.

Što se tiče Podunavskog okruga, odnosno Podunavske oblasti kako je u izveštaju zovu, najčešći uzroci mikrobiološke neispravnosti su povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija, a najčešći uzrok fizičko-hemijske neispravnosti je povećana vrednost za mutnoću.

Mikrobiološka neispravnost je utvrđena kod 54 od 3.288 uzoraka, a fizičko hemijska kod 197 od 3.046 uzoraka vode za piće koju koriste stanovnici Podunavskog okruga.

Koncentracija hlora je na svim uzorcima vode iz okruga u normale, 0,5 ili manje od 0,5 miligrama po litru.

I, ono što je najbitnije,ovde u posmatranoj godini nije zabeležena nijedna, kako se to stručno naziva, hidrična epidemija, hoće reći – voda ni u jednom slučaju nije bila urok nekom iole masovnijem oboljevanju.

Foto/ilustracija: flickr.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!