Raspisana nagrada za informaciju o tome ko je ubijao pse po Palanci

SMEDEREVSKA PALANKA, 15. oktobar 2022 – Jeziva scena koju su Palančani zatekli u četvrtak ujutro – krv na pločnicima, kao trag ubijanja pasa tokom prethodne noći – mogla bi da dobije epilog na za nas tako karakterističan način – za pare. Za danas je, zbog onoga što se desilo nesrećnim pisma, zakazan protest na palanačkom Trgu heroja, a u međuvremenu je Udruženje za zaštitu životinja „Kućica za spas“ raspisalo nagradu prvo od 1.000, pa je to posle, donacijama koje su pristigle, podignuto na 2.000 evra za informacije o onima koji su pse ubijali.

Za one koji nisu pratili, u noći između srede i četvrtka, oko 3 ujutro, za sada još nepoznati počionici, uzeli su sebi za pravo da iz vatrenog oružja „rešavaju“ problem pasa lutalica u Smederevskoj Palanci. Nije poznato koliko je pasa ubijeno, ali ono što je gotovo izvesno jeste da je, po svemu sudeći, nastradala i Zlata, lutalica koja je obitavala kod objekta Maksija. Naime, na snimku sa sigurnosne kamere na supermarketu vidi se kako neko vuče žutog psa za kojim ostaje krvav trag.

Zlata je, po rečima, lokalaca, onih koji su upućeni, bila sve samo ne opasnost, o njoj su brinuli, zimi su je puštali da unutra prespava, hranili je zaposleni u marketu, baš kao i komšiluk, deca iz okolnih zgrada i ona koja su tuda išla u školu su je mazila… Zbog toga i protest, koji je zakazan za večeras u 18 časov na Trgu, kao slogan ima „zapalimo sveću za Zlatu“.

Bura koja se digla povodom nemilog događaja brzo je sa društvenih mreža dospela u medije. Iz policije su kazali da im je slučaj prijavljen, ali naknadno, tako da nisu mogli da reaguju, a i snimak koji je priložen kao dokaz ne otkriva lice jednog od počinilaca, tako da je identifikacija, po tom osnovu, kako kažu, nemoguća.

Osim policiji, Opštinskom javnom tužilaštvu u Velikoj Plani, koje je nadležno na ovom području, prijavu protiv NN lica, zbog krivičnih dela ubijanja i zlostavljanja životinja i izazivanja opšte opasnosti, predao je advokat Vuk Đorđević.

Oglasila se i Opština Smederevska Palanka, tačnije prvo njen predsednik Nikola Vučen na svom FB profilu ali, kako je to učinjeno, bolje da nije. Jer, počinje sa „Povodom objavlјivanja snimka i fotografija u pojedinim medijima i na društvenim mrežama, za koje lokalna samouprava nema nikakve potvrde o autentičnosti snimaka i fotografija, Opština Smederevska Palanka najoštrije osuđuje glasine i neproverene informacije koje se odnose na navodno mučenje i ubijanje životinja“. Ovim je, praktično, samo dodato ulje na vatru. Džabe posle sve o naporima da palanačka opština reši pitanje pasa lutalica i ostalo.

I sada dolazimo do onoga sa početka. Na već više puta pomenutim društvenim mrežama pojavila su se imena, Palanka nije toliko velika, onih za koje se sumnja da su počinioci. Ukoliko žele nagradu, koju je raspisalo pomenuto udruženje, ti koji su ih naveli, moraće malo bolje od toga, da obrazlože svoje sumnje i tako novac zasluže. Ono što je dobro u celoj stvari, osim što će počinioci, nadamo se, malo nemirnije da spavaju, jeste činjenica da će policija i tužilaštvo, verovatno, dobiti više materijala da reaguju. Ako ništa drugo, da ispitaju navode, pozivi na par informativnih razgovora navedenih navodno osumnjičenih možda bi pomogli. Naravno, pod uslovom da uopšte ima dobre volje da se ovo reši.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!