Umetnička grupa MaNik; izložba radova Marije Vaude i Nikole Pilipovića

SMEDEREVO 6. oktobar 2022 – U Muzeju u Smederevu posetioci će od danas moći da pogledaju izložbu umetničke grupe MANIK, koju čine autori Marija Vauda i Nikola Pilipović. Izložba je koncipirana kao umetnički dijalog dve samostalne autorske pozicije koje u svom dugogodišnjem delovanju, pre svega kroz rad u materijalu, postaju kritički usmerene pozicije.

Polazište za crteže Nikole Pilipovića je u izboru različitih podloga, vrsta papira za crtanje i materijala za crtanje. Diferencijacija tehnike, podloge i načina upućuje na obimnu raznovrsnost izraza, ali sama ekspresija kod njega upućuje na specifičan „znak“ ili „sign“ crtača, koji predstavlјa kopču da se samim kreativnim činom izbora crteži za izložbu povežu u novu, nadograđenu, nad-celinu, čime proces postaje dominantan i preuzima primarnu ulogu u određivanju jedinstvenog stila.

Paralelno sa ovim procesom, na izložbi teče drugi, koji unosi određenu dozu smirenosti, meditativnosti i drugačijeg diskursa. U pitanju su monohromije velikog i srednjeg formata autorke Marije Vaude, kod koje se vizuelnost upotreblјenog materijala – dobijanje iluzije „zlatne,“ postiže kompleksnim postupkom podslikavanja: crne, oker, žute, plave, crvene i umbre.

Otvaranje izložbe, koju je priredila Gradska galerija savremene umetnosti, zakazano je za 19 časova, a kustoskinja izložbe je Nataša Radosavljević Kuzmanović.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!