Izjašnjavanje o trećem predmetu za završni ispit do 30. decembra

4. oktobar 2022 – Ministarstvo prosvete saopštilo je da će se učenici koji završavaju osmi razred ove školske godine i polaznici funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, kao i naredne generacije učenika i polaznika, do 30. decembra izjašnjavati o tome koji će predmet, od pet ponuđenih, raditi kao treći test na završnom ispitu. Izjašnjavanje se vrši pisanim putem u školi ili elektronski na portalu Moja srednja škola.

U slučaju da se učenici predomisle i žele da promene predmet koji će polagati na trećem testu, moći će to da učine u školi do 1. februara 2023. godine.

S obzirom na promenu koncepta polaganja trećeg testa na završnom ispitu, promenjen je i koncept bodovanja.

Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.

Završni test na kraju osnovne škole se polaže rešavanjem tri testa iz: srpskog/maternjeg jezika, matematike i testa iz prirodnih ili društvenih nauka po izboru učenika iz nastavnih predmeta biologija, geografija, istorija, fizika i hemija, navodi se u saopštenju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!