Istraživanje o riziku stradanja stanovništva u saobraćaju u Srbiji

4. oktobar 2022 – Agencija za bezbednost saobraćaja je realizovala istraživanje rizika stradanja stanovništva u saobraćaju po policijskim upravama, gradovima i opštinama u Republici Srbiji na osnovu podataka o saobraćajnim nezgodama i njihovim posledicama, koje su se dogodile u periodu od 2019. do 2021. godine, a u odnosu na ukupan broj stanovnika na posmatranim teritorijalnim jedinicama.

Veličine rizika stradanja u saobraćaju su predstavljene na mapama opština i gradova, odnosno policijskih uprava, u pet različitih boja, tj. pet klasa rizika (od najmanje do najviše vrednosti rizika), što daje mogućnost međusobnog poređenja opština i gradova, odnosno policijskih uprava. Takođe, na kartama sa vrednostima javnog rizika predstavljeno je i da li je došlo do njegovog povećanja ili smanjenja u odnosu na prethodnu, 2020. godinu.

Posmatrano po javnom ponderisanom riziku stradanja u saobraćajnim nezgodama u 2021. godini, kao najnebezbednije policijske uprave izdvajaju se: Sombor, Sremska Mitrovica, Šabac, Valjevo, Užice, Požarevac, Zaječar i Kraljevo.

Osim ukupnog rizika stradanja stanovništva u saobraćajnim nezgodama, utvrđen je rizik stradanja za svaku od kategorija učesnika u saobraćaju (deca, mladi, starija lica, pešaci, biciklisti, motociklisti i mopedisti, traktoristi i dr.), za prethodni trogodišnji period (od 2019. do 2021. godine).

Utvrđeno je da pešaci imaju najveći rizik stradanja u sledećim opštinama i gradovima: Savskom Vencu, Starom Gradu, Surčinu, Barajevu, Loznici, Vladimircima, Lajkovcu, Lapovu, Varvarinu i Ćićevcu. Biciklisti imaju najveći rizik stradanja u Vojvodini, zatim u Velikom Gradištu, Malom Crniću, Žabarima, Lapovu, Batočini, Doljevcu i Leskovcu, a motorizovani dvotočkaši u: Žitištu, Plandištu, Koceljevi, Kučevu, Kniću, Merošini, Doljevcu, Svrljigu i Beloj Palanci.

Karte sa vrednostima javnog rizika se mogu preuzeti na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja, u delu Statistika – Karte pokazatelja. Sve postavljene karte su dostupne za preuzimanje u PDF formatu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!