Site icon podunavlje.info

Ganskom pesniku Kofiju Anjidohu nagrada Zlatni ključ Smedereva

SMEDEREVO, 3. oktobar 2022 – Trideset osma nagrada Zlatni ključ Smedereva Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen za 2022. godinu dodeljuje se ganskom pesniku Kofiju Anjidohu, odlučio je Odbor za dodelu ove nagrade.

Kofi Anjidoho (1947, Veta, Gana) pripada novijoj struji ganske književnosti, Uticajan I plodan pisac, kritičar, esejista, urednik, upravnik pozorišta, kulturni aktivista, direktor škole za umetnosti performansa, univerzitetski profesor književnosti (Univerzitet Gana), Anjidoho je ipak najpoznatiji kao pesnik.

Doktorirao je na Univerzitetu Teksas, Ostin, SAD. Dobitnik je počasnog doktorata u Glazgovu, Velika Britanija. Član je mnogih udruženja za proučavanje afričke umetnosti i dobitnik visokih međunarodnih nagrada i priznanja: Književna nagrada Fonda VALCO, 1976; BBC-jeva pesnička nagrada Umetnosti i Afrika, 1981; Pesnik godine, Gana, 1984; Nagrada za odlikovanog proučavaoca Zlatnog jubileja za izvanredan doprinos afričkoj književnosti, Fakultet umetnosti, Univerzitet u Gani, 1998; Ugledna nagrada za poeziju na nacionalnom jeziku [Ewe], Međunarodni susret stvaralaca poezije [RICEP], Lom, Togo, 2007…

Među zbirkama poezije izdvajaju se: Elegija Revoluciji (1978), Žetva naših snova (1984), Zemaljsko dete, Operacija mozga (1985), Logika-predaka i Karipski-bluz (1992), Pohvalna-pesma za Zemlju: Pesme nade i ljubavi i brige (2002).

“U pesničkom radu sa elementima multimedijalnosti, Anjidoho na poseban način spaja tradiciju Ewe sa evropskim i svetskim kulturološkim i književnim vrednostima. Rezbareći reči poput afričkog pesnika E. Brejtveta, stvara novu tradiciju, nove slike, pokazujući da se nije oslonio samo na usmeni folklor već i na pisanu poetsku reč Afrike. U njegovoj poeziji otkriva se čudesna telesnost i živost za kojom ponekad čezne moderna evropska umetnost. Čulno i večno u jednoj slici života, u momentu pojedinačnosti i trenutku večnosti, spajaju se u pesničkoj reči Anjidoha, ostavljajući čitaocu mnogostruke puteve za tumačenje i učestvovanje u igri reči i stvaranju tradicije metamorfozom tragova poznatog iskustva”, navodi se, između ostalog u obrazloženju Odbora za dodelu nagrade koji čine prof. dr Milena Vladić Jovanov, predsednik, prof. dr Boško Suvajdžić, član i mr Tatjana Lazarević Milošević, član.

Ovogodišnji Međunarodni festival poezije Smederevska pesnička jesen biće održan od 10. do 13. oktobra.

 

Exit mobile version