Site icon podunavlje.info

Kako da znate da je počela niža tarifa – isključivo pogledom na časovnik

SMEDEREVO, 1. oktobar 2022 – U velikom broju zgrada u Smederevu, onima u kojima su strujomeri svojedobno zamenjeni novim „pametnim“ digitalnim, potrošači moraju da veruju na reč EPS-u da im je na vreme, ili uopšte, uključena tarifa za nižu cenu kilovata, tzv. jeftinu struju. Jednostavno, lampice na razvodnim kutijama u stanovima, koje su decenijama ukazivale na to – ne rade. A to, da ne rade, traje sada već godinama.

Pa kako onda da znate kada je „jeftina struja“, da uključite TA peć, mašinu za veš, bojler… Pogledom na sat – kaže dežurni dispečer u smederevskoj Elektromoravi. Niža tarifa, kaže, počinje u 22 i traje do 6 sati ujutro. Drugo rešenje je da odete do ormana sa strujomerima i pogledate koje brojke se „vrte“, da li na displeju pokazuju višu ili nižu tarifu. Baš praktično rešenje!

Zašto je to tako, zašto je ukinut taj „luksuz“, da prostim i jednostavnim bacanjem pogleda na crvenu lampicu utvrdite da li je počela niža tarifa – dispečer nije znao da kaže.

Nezvanično, s obzirom da se radi o daljinskom sistemu, u pitanju je da li softverski da li hardverski ali neki problem jeste. I niko se ne nalazi da to reši? Godinama!

U vreme kada su menjani strujomeri, kada su instalirani ovi pomenuti, novi „pametni“ digitalni, za šta su date silne pare, bilo je govora o tome da je to zbog uštede, da će se potrošnja očitavati daljinski. Ipak, to se nije desilo, još uvek dolaze popisivači, nekada baš prvog, ređe, nekada nekog dana posle prvog u mesecu, češće, da očitaju strujomere. Naravno da to ne rade za džabe, neko to plaća, ali to je već druga tema.

Sada, kada je struja poskupela, kada počinje grejna sezona, mnogima bi značilo da mogu da se uvere, kada zasija lampica, da mogu da uključe velike potrošače, jer je, trebalo bi, na snazi jeftinija tarifa. Bez lampice, ostaje im da gledaju na časovnike. I da, kako bi pomenuto, veruju EPS-u na reč, da im je uključena ta niža tarifa.

Foto/ilustracija: podunavlje.info

Exit mobile version