Site icon podunavlje.info

Uvođenje jedinstvenog nacionalnog broja 112 za hitne slučajeve

28. septembar 2022 – Danas potpisani sporazum između Kine i Srbije treba da omogući uvođenje srpskog nacionalnog sistema, jedinstvenog srpskog broja 112, koji će objediniti sve službe koje pružaju neophodnu pomoć lјudima, skratiti brzinu reagovanja u tim situacijama, ali i omogućiti da se preciznije odredi lokacija sa koje je poziv upućen.

Sporazum su potpisali ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije Aleksandar Vulin i ambasadorka NR Kine Čen Bo, a po slovu sporazuma NR Kina Srbiji će donirati sistem 112, koji je vredan 25,6 miliona evra.

Ovo je najveća pojedinačna donacija MUP-u od strane NR Kine, ukazao je Vulin, iskazavši zahvalnost toj zemlјi na ovoj donaciji, koja će doprineti tome da građani Srbije budu još bezbedniji i sigurniji.

Čen Bo je objasnila da će prema ovom sporazumu kineska strana pružiti pomoć da se uspostavi jedan kompletan, moderan nacionalni sistem hitnog reagovanja u Srbiji, a završetak ovog projekta će doprineti značajnom podizanju kapaciteta srpske strane za reagovanje u hitnim slučajevima kako bi se bolјe zaštitili životi i imovina građana.

Exit mobile version